Zdravie

Chýbajú vášmu telu vitamíny a minerály? Ako to zistíte?

"Pre to, aby naše telo správne fungovalo, je mimoriadne dôležité dodávať mu potrebné vitamíny a minerály. V prípade, že tieto látky naše telo nedostane, začne nám vysielať prvé náznaky toho, že by sme ich mali čím skôr doplniť."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. apríla 2021 12:20
Foto: WAYHOME studio / Shutterstock.com
To, ako zistíte, že by ste mali svojmu telu dodať potrebné vitamíny, sa dozviete v tomto článku.

Nedostatok vitamínov a minerálov v našom tele môže z dlhodobého hľadiska znamenať pre nás zdravotné problémy a doslova ho poškodiť.

Pre to, aby sme sa týmto problémom vyhli, nám naše telo častokrát dáva signály, že nám určité látky chýbajú.

Kožné problémy a únava
Jedným z týchto znakov sú časté kožné problémy, ktoré v mnohých prípadoch signalizujú absenciu vitamínu A, ktorý pomáha našej imunite a urýchľuje našu regeneráciu či hojenie rán.

S nedostatkom vitamínu A sa častokrát spája aj prílišná únava. Tento vitamín môžete doplniť konzumáciou mrkvy, špenátu či rybieho tuku.

S únavou a následnou regeneráciou nášho tela súvisia aj aminokyseliny a ich konzumácia.

Aminokyseliny nám totiž môžu pomôcť pri športovom výkone, no oveľa väčšiu úlohu zohrávajú pri regenerácii nášho tela a raste svalov.

Foto: Ekaterina Markelova / Shutterstock.com


Depresia a boľavé kĺby
Ďalším znakom nedostatku vitamínov a minerálov a predovšetkým vitamínu D je depresia a pocit podráždenosti.

Práve tieto dva znaky sa ešte viac ukázali počas pandémie koronavírusu, kde väčšina z nás bola nútená veľkú časť svojho času tráviť doma, a tak sa prirodzene zvyšoval aj počet ľudí trpiacich depresiou.

Najväčšiu dávku vitamínu D môžete získať zo slnečných lúčov, no nájdete ich aj v potravinách, ako sú napríklad ryby, mandle či vajcia.

Slová na záver
Signálov toho, že nášmu telu chýbajú vitamíny, je prirodzene viac, väčšia má však znaky kožných problémov, nespavosti či zhoršenej nálady.

Preto vám odporúčame zaradiť do svojho jedálnička potraviny, ktoré dané vitamíny obsahujú, alebo siahnuť po rôznych výživových doplnkoch, ktoré vám tieto minerály dokážu poskytnúť v čistej forme.

Prehľad suplementov nájdete v aktuálnych letákoch rôznych e-shopov, ktoré sa zaoberajú zdravým životným štýlom, alebo výživovými doplnkami pre športovcov.

Komentáre