Zdravie

NOVÁ MÓDA V CHUDNUTÍ: Vikingská diéta vás zbaví kilogramov

"Stredozemná strava je bez pochýb zdravá – o tom sa už ale hovorilo dosť. Najnovším hitom je nordická strava. "

Zuzana Lobotková, 16. januára 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Diéty vždy prinesú nejaké nové trendy. Čo vás určite poteší, už nejde len o nízkokalorické jedlá, ale aj o to, aby vám chutilo jesť. Nordická strava je bohatá na ryby a bobuľové ovocie. Práve vďaka tomu sa stala najnovším hitom pri chudnutí. Dokonca povoľuje k večeri pohár vína.

Nezvyčajný jedálniček


Na rozdiel od stredomorskej stravy, ktorá povoľuje biele pečivo, cestoviny a polentu, nová nordická vlna je proti rafinovaným obilninám. Namiesto olivového oleja presadzuje za studena lisovaný repkový olej, ktorý má menej nasýtených tukov a viac srdcu prospešných omega-3 mastných kyselín, ako stredomorská verzia. V severských reštauráciách sa súčasťou jedál stali aj nezvyčajné potraviny ako mach, vetvičky, jedlá kôra a morské riasy. Spolu s lososmi, sleďmi, ražou a žihľavou tvoria základ mnohých jedál.

Severská diéta prikazuje do hlavného jedla dňa mäso, morské plody, ale do jedálnička zaraďuje aj vegetariánske jedlá, neobmedzené množstvo koreňovej zeleniny, listovej zeleniny, ovocia, orechov, strukovín, celozrnných obilnín, ako je raž, ovos, špalda a jačmeň. Nordickú stravu porovnávajú aj s Paleo. Tá však zakazuje alkohol a umožňuje konzumáciu väčšieho množstva mäsa.

Zásady nordickej diéty


- vymeňte olivový olej za repkový
- tri večere týždenne majú byť mäsité, dve z morských plodov a dve vegetariánske
- konzumujte veľa koreňovej zeleniny, listovej zeleniny, orechov a bobúľ
- vyhnite sa rafinovaným obilninám a spracovaným potravinám, jedzte radšej celozrnné obilniny, ako žito, pšenica špalda, ovos a jačmeň


Samozrejmosťou je dostatočný pitný režim a odporúčaný je aj dostatok pohybu. Reakcie na vikingskú diétu sú zatiaľ pozitívne – ľudia vraj majú dostatok energie, dobre spia a cítia sa zdravšie. A, samozrejme, chudnú. Ak vás zaujímajú jedlá, na raňajky je to napríklad ovsená kaša s čučoriedkami a javorovým sirupom, zemiakovo-pórová polievka na obed a na večeru restovaná zelenina s kelom, či ríbezle s orieškami ako pochúťka. A potom mäso a ryby. Chutné a vyvážené.

Len si to porovnajte


Začiatkom tohto roka doktor Thomas Meinart Larsen viedol štúdiu na univerzite v Kodani, v ktorej požiadal 181 ľudí s nadváhou, aby postupovali podľa jednej z dvoch rôznych diét po dobu šiestich mesiacov. Z tejto skupiny 68 ľudí malo priemernú dánsku stravu, do ktorej patrí aj mnoho dovážaných potravín, a 113 malo nordickú diétu z miestnych a sezónnych potravín.

Všetci účastníci sa mali stravovať tak, aby boli sýti, bez ohľadu na množstvo kalórií. Tí s nordickou stravou schudli v priemere 4,5 kilogramu, tí s tradičnou dánskou stravou len niečo vyše jedného kilogramu. Informoval o tom portál dailymail.co.uk.

ODPORÚČAME AJ:
Superpotravina, ktorú nájde v každom zelevoci, vás dobije vitamínmi
Chcete schudnúť? Tieto potraviny vám určite pomôžu
Rozmrazujete mäso v stojatej vode pri izbovej teplote? Nerobte to
Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu

Komentáre