Zdravie

Alergikov aktuálne najviac trápi peľ tráv z čeľade lipnicovitých

"Denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých už majú výrazne klesajúcu tendenciu, a to aj v horských oblastiach."

TASR, 30. júna 2021 12:31
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dominoval v uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska. Vyskytoval sa vo vysokých až veľmi vysokých denných koncentráciách, pričom najvyššie hladiny dosahoval na strednom, severnom a východnom Slovensku. Najvyššiu koncentráciu zachytila monitorovacia stanica v Košiciach, a to 396 peľových zŕn v kubickom metri (m3) vzduchu.

Ako pre TASR uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici, denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých už majú výrazne klesajúcu tendenciu, a to aj v horských oblastiach. Rovnako peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, peľ agátu, pajaseňa a bazy sa vyskytoval v ovzduší už len v nízkych až veľmi nízkych koncentráciách.

Stúpli však denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín. Ich najvyššiu hladinu zachytila monitorovacia stanica v Žiline, a to 321 peľových zŕn na m3 vzduchu. Stúpli aj denné hladiny peľu ostatných bylín, najmä skorocelu a štiavu. Koncentrácie spór húb (plesní) zastúpených najmä rodom Cladospórium dosahovali vysoké denné hladiny.

Komentáre