Zdravie
Ako vzbudiť vášeň? Siahnite po čokoláde či korení
Alena Klepochová, 21. júla 2013 6:00
Už v májskej civilizácii uctievali kakaový strom a jeho plody nazývali jedlom bohov. Svojim milenkám ju ponúkal napríklad Casanova a jej účinky oceňovala tiež Madame Pompadour. Prvú tabuľku čokolády vyrobili v Anglicku v roku 1847. Obľubujú ju muži i ženy.

Vášnivá škorica a ananás
Škorica je tiež považovaná za afrodiziakum, dlhodobo zvyšuje sexuálny apetít a jej sladká vôňa pôsobí najmä na mužov. „Medzi jej ďalšie účinky patrí aj schopnosť znížiť hladinu cukru v krvi. Vyskúšajte si posypať škoricou svoju rannú kávu alebo teplé sladké pečivo. Používajte malé množstvo, vo väčšom je nevhodná.“
Ananás bol objavený už v 15. storočí. Označuje sa za afrodiziakum, navyše osviežuje, očisťuje organizmus a má pozitívne účinky na trávenie. Jeho konzumácia je výborná aj pri chudnutí, keďže enzýmy, ktoré obsahuje, spomaľujú proces ukladania tukov.

Známe ustrice, neznáma cvikla
Medzi známe afrodiziaká patria aj ustrice, ale pri prvom stretnutí s nimi sa odporúča byť opatrný. Nie každému totiž sadnú, viacerí sú na ne aj alergickí, romantický večer by sa tak mohol skončiť katastrofou.
Medzi menej známe afrodiziaká má patriť aj červená repa, ľudovo nazývaná cvikla. Za jedlo lásky ju považovali starí Rimania, ktorí boli veľmi temperamentný národ.
Okoreňte si život
Traduje sa, že aj koreniny majú afrodiziačné účinky. O šafrane, anízi, klinčekoch alebo škorici sa hovorí, že vyvolávajú erotickú túžbu. Môžu za to alkaloidy, ktoré sa v týchto koreninách nachádzajú a majú charakter drogy. Medzi prírodné alkaloidy patrí napríklad aj kofeín, nikotín a morfín.
Zázvor a škorica podporujú prekrvenie a vyvolávajú v tele návaly tepla, podobne ako pri milostnom akte. Povzbudzujúce účinky objavili vedci aj v muškátovom oriešku, ktorého hlavnou súčasťou je éterický olej myristicín. Myristicín má podobné účinky ako droga extáza, mení vedomie a uvoľňuje zábrany. Táto látka sa nachádza aj v kôpri alebo v petržlene.
Vášnivá čokoládová tortička

150g polohrubej múky
100g práškového cukru
50g kakaa
5g soli
2dcl mlieka izbovej teploty
80g rozpusteného masla izbovej teploty
3 vajcia
vanilkový struk
150g čokoládových lupienkov callebaut
50g pistácií
Postup prípravy:
Pripravíme si keramické formičky, ktoré vymažeme maslom. Rúru predhrejeme na 140 °C. Dôkladne zmiešame mlieko, maslo, vaječné žĺtka a vanilkový struk. Následne zmiešame múku, cukor, kakao a uprostred vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme tekutú zmes. Dobre premiešame, pridáme polovicu čokoládových lupienkov a znovu premiešame. Na konci pridáme vymiešaný sneh z vaječných bielkov a zľahka vmiešame. Cesto nalejeme do pripravených formičiek, približne do ¾ výšky. Každý muffin posypeme zostávajúcimi čokoládovými lupienkami. Pečieme 45 minút, muffinky sú hotové, keď sa na špáradlo neprilepí cesto. Servírujeme s rozdrvenými pistáciami.