Zdravie

Ako dlho budete ešte žiť? Povedia vám to hodinky

"Ak máte obavy z toho, ako váš životný štýl vplýva na vaše zdravie, pozrite sa na ciferník hodiniek. Teda, ak si zadovážite najnovší vynález, ktorý má predpovedať dĺžku vášho života. "

Zuzana Lobotková, 6. októbra 2014 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Švédsky vynálezca navrhol hodinky Tikker, ktoré zrejme vyrátajú dĺžku života človeka. Tieto hodinky vytvoril muž menom Fredrik Colting. Tvrdí, že nie sú morbídne, práve naopak. Nazýva ich „šťastnými hodinkami“, pretože majú pomôcť ľuďom, aby si vážili život a čas, ktorý im ešte zostáva.

Neúprosné odpočítavanie


Ak chcete nastaviť hodinky Tikker, musíte vyplniť dotazník, kde zadáte informácie o svojom zdravotnom stave, vrátane alergií a chorôb. Otázky majú za úlohu zistiť, či pijete, fajčíte, máte v rodine prípady rakoviny, cukrovky a ďalších chorôb.

Dôležité je aj to, či cvičíte a koľko vážite. Potom zistíte presné číslo. Vek sa odpočíta od výsledkov a hodinky predpovedajú dátum smrti. Následne hodinky Tikker začnú odpočítavať. Už teraz sa hodinky dajú kúpiť na internete.

Ovládla by vás zvedavosť?


Horný rad na digitálnom displeji hodiniek ukazuje roky, mesiace a dni, zatiaľ čo druhý rad odpočítava hodiny, minúty a sekundy. „Smrť nie je pre každého prekvapením, ale málokedy sa o nej rozpráva. Možno, keby sme si bol viac vedomí vlastnej smrteľnosti, rozhodovali by sme sa lepšie,“ myslí si tvorca hodiniek.

„Hodinky smrti“ by mali predstavovať akési nakopnutie, aby ľudia neplytvali časom a začali žiť zdravšie. „Predstavte si, že by vám niekto povedal, že máte už len rok života. Ako by ste zmenili svoj životný štýl? So smrťou sa zjednávať nedá, ale v živote máme na výber. Všetko, čo musíme urobiť, je naučiť sa milovať čas a život, ktorý sme dostali,“ povedal Fredrik Colting. A čo vy – chceli by ste vedieť, koľko času vám ešte ostáva?

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre