Technológie

Zimná záhrada: Dôležité otázky, ktoré treba zvážiť pri jej plánovaní

"Zimná záhrada môže byť skutočne výnimočným miestom, ktoré je súčasťou vášho domova. Treba však dôkladne zvážiť viacero skutočností a odpovedať si na niekoľko zásadných otázok. A v prvom rade nepodceniť výber odborníkov, ktorí vám vaše predstavy o zimnej záhrade aj dokážu zrealizovať."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 4. novembra 2022 8:16
Foto: Esmero
Súčasť domu, ktorá nás približuje k našej podstate. K prírode. Aj tak sa dá chápať zimná záhrada, ktorú si zaslúži mať každý dom. Najmä, keď jej výstavbu zveríte do rúk odborníkov, ktorí sú v súčasnosti špičkou na trhu a svojim nápadom môžu zmeniť váš pohľad na svet zimných záhrad. Okrem správneho výberu firmy treba dôkladne zvážiť niekoľko zásadných otázok.

Na ktorú svetovú stranu zimnú záhradu orientovať


Pre zimnú záhradu sa zvyčajne vyberá juhovýchodná a juhozápadná strana: ak sa nachádza na juhu, je pravdepodobné, že v lete v nej budete mať horúco a dusno. Preto je pre zimnú záhradu vhodnejšia juhovýchodná a juhozápadná strana. Pozrime sa bližšie na všetky výhody a nevýhody umiestnenia zimnej záhrady vzhľadom na svetové strany.

Umiestnenie na severnej strane domu
Výhody: Nehrozí vám horúčava a dusno počas teplých slnečných dní
Nevýhody: Ak zimnú záhradu chcete využívať počas chladnejších mesiacov, musíte ju viac vykurovať. Môže vám tiež chýbať absencia slnečného svetla, čo môže pôsobiť pochmúrne.

Východná strana domu
Výhody: Získate nádhernú miestnosť na raňajkovanie, kde môžete naplno vstrebať lúče ranného slnka aj počas leta, keďže ráno nemá až takú silu.
Nevýhody: Je potrebné dobre zvážiť systém vetrania a tiež rozloženie nábytku či prípadný tieň, aby vám slnko nesvietilo permanentne do očí. Možné je zvoliť vnútorné alebo vonkajšie zatienenie, s motorickým, alebo manuálnym pohonom.

Foto: Esmero


Umiestnenie na južnej strane domu
Výhody: Maximálne množstvo slnečného svetla, aj v zime bude miestnosť svetlá a útulná.
Nevýhody: Ako bolo spomenuté vyššie, v zimnej záhrade orientovanej na juh môže byť počas leta veľmi dusno a horúco. Preto je potrebný účinný systém vetrania a tienenia. Počas tropických dní nebude možné byť v takejto záhrade bez žalúzií, markíz či závesov.

Západná strana domu
Výhody: V zimnej záhrade orientovanej na západ budete mať slnečné lúče, teplo a svetlo do neskorého večera, čo oceníte najmä počas chladnejších mesiacov v roku. Túto svetovú stranu obľubuje aj väčšina rastlín.
Nevýhody: Ak chcete využívať miestnosť najmä v ranných hodinách, môže vám v nej chýbať slnečné svetlo.
V zásade vždy však záleží na dispozícii domu a plánovanom využití zimnej záhrady.

Akú časť roka plánujete zimnú záhradu využívať


Toto je ďalšia dôležitá otázka, na ktorú si treba odpovedať pred výstavbou zimnej záhrady. V prípade celoročného využívania zimnej záhrady je potrebné myslieť na vykurovanie miestnosti počas zimy a tiež dobrú izoláciu. Ide totiž o plnohodnotnú miestnosť domu, ktorá môže byť obývačkou, oddychovou miestnosťou či herňou a podobne.

Sezónna, neizolovaná záhrada sa využíva predovšetkým od jari do jesene (ako zastrešenie, prístrešok pre ochranu pred zlým počasím, predĺženie pobytu vonku, bez nutnosti vykurovania).

Výber materiálu, tvaru a vhodného dizajnu


Materiál zimnej záhrady rozhoduje nielen o vzhľade, ale má veľký vplyv aj na stabilitu, tepelnú izoláciu a samozrejme cenu. Na kvalite materiálu netreba však v žiadnom prípade šetriť a zvoľte si výrobcu, ktorý je zárukou kvality. Na výrobu sa môže použiť drevo, drevo-hliník alebo hliníkový profil či iné materiály.

Svojho sna o zimnej záhrade sa nemusíte vzdávať, aj keď máte atypický tvar domu či nevšedné požiadavky a neviete si rady, kde zimnú záhradu umiestniť. Existujú totiž firmy, ktoré si poradia s každou výzvou a dokážu i na prvý pohľad nezrealizovateľné zimné záhrady, ktoré iní výrobcovia nedokázali postaviť. Napríklad rodinná spoločnosť Esmero zamestnáva tím profesionálov, pre ktorých nie je nič nemožné. Svojim klientom ochotne zadarmo poradia, urobia bezplatnú obhliadku a 3 D vizualizáciu. Poskytnú vám tiež informačný servis, ako sa o zimnú záhradu starať, aby ste sa z jej výhod mohli tešiť veľmi dlho. Esmero na výrobu používa čo najkvalitnejšie materiály a jej produkty sú spojenie dizajnu, kvality a funkcionality, na ktoré ponúka až sedemročnú záruku.

O kvalite zimných záhrad od Esmera svedčí i fakt, že za krátky čas predbehla táto spoločnosť firmy, ktoré na slovenskom i českom trhu pôsobia už desiatky rokov. Ich zimné záhrady nájdete aj v obydliach známych osobností.

Esmero mení svet zimných záhrad a toto tvrdenie nie je len frázou. Viac informácií získate na https://www.esmero.eu/sk/

Komentáre