Technológie

Veda: Slovenský robot bol súčasťou simulovanej misie na Mesiac

"Slovenský mobilný robot Androver I bol súčasťou simulovanej misie na Mesiac, pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Veliteľkou misie bola slovenská astrobiologička Michaela Musilová."

TASR/Webmagazin.sk, 26. mája 2020 13:28, aktualizované 26. mája 14:28
Fázy čiastočného zatmenia Mesiaca v Pezinku, 16. júla 2019. Foto: TASR Michal Svítok


Michaela Musilová je na Havaji riaditeľkou simulovanej vesmírnej stanice HI-SEAS, na Slovensku pôsobí ako hosťujúca profesorka na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity a je aj podpredsedníčkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA). Misia bola zameraná na výskum lávových jaskýň, v ktorých by raz ľudia mohli postaviť prvé obydlia na Mesiaci. Podľa Musilovej cieľom "rovera" bolo otočnou kamerou zdokumentovať náročný sopečný terén aj v menej dostupných oblastiach pre bezpečie astronautov.

Michaela Musilová, podpredsedníčka SOSA, veliteľka simulovanej misie na Mesiac. Foto: TASR


"'Rover' tímu pomáhal tým, že sa vedel pohybovať pomerne hladko po veľmi ostrom a strmom teréne. Používali sme ho na prieskum terénu pre prekážky, ktoré by mohli ublížiť astronautom," uviedla Musilová. Astronauti zo simulovaných vesmírnych misií alebo aj analógoví astronauti čelia náročným podmienkam pri výskume sopečného terénu v skafandroch. Lávové polia a toky sú plné dier, jaskýň a samotný povrch je ostrý a nespevnený. Podobné podmienky sa nachádzajú na Mesiaci a Marse, preto je stanica HI-SEAS postavená na sopke Mauna Loa na Havaji.

Pre misiu na Havaji bol pôvodne určený väčší model robota zvaný Androver II. Prvá naplánovaná misia sa však pre zranenie a odstúpenie jedného z členov posádky po pár dňoch zrušila. Androver II medzitým absolvoval testovanie v ESA, no pre jeho ďalší vývoj sa spoločnosť nakoniec rozhodla do vesmírneho projektu nasadiť menší model Androver I.

Komentáre