Technológie

Prečo funguje počítač po reštarte lepšie? Máme vysvetlenie

"Skúšali ste vypnúť a zapnúť? To je častá odpoveď na akúkoľvek otázku spojenú s problémovým počítačom. Má to význam, pretože po reštarte sa skutočne počítač správa lepšie. "

Erik Stríž, 29. septembra 2016 12:00
"A skúšali ste vypnúť a zapnúť?" Foto: Pixabay
Poznáte to veľmi dobre: počítač sa spomaľuje, aj obyčajnú webstránku otvára skoro minútu, ani len písanie textu nie je okamžité. Tak počítač reštartujete, a akoby zázrakom všetko funguje rýchlo a dobre. Prečo je to tak?

V posledných desiatich rokoch sa toho v priemysle s elektronikou udialo mnoho. Približne do roku 2007 boli mobilné počítače pomerne striktne oddelené od počítačov a aj medzi stolnými počítačmi a notebookmi boli pomerne veľké rozdiely vo výkone. Dnes je to inak, dnes môžete plnohodnotne pracovať na akomkoľvek zariadení - na mobile, tablete, notebooku i veľkom počítači.

Jednej nešťastnej funkcie sa však moderné počítače stále nezbavili, je ňou zdanlivý pokles výkonu počas náročnejšej práce. Keď s notebookom veľa pracujete, otvárate rôzne webstránky, upravujete kancelárske dokumenty, do toho si ešte pustíte hudbu a otvoríte nejaké tie PDF-ká, počítač sa začne spomaľovať. A nepomôže ani to, keď všetky programy a aplikácie vypnete a budete používať už len jednotlivo. Práve vtedy, keď už počítač nie je dostatočne rýchly, je vhodné ho reštartovať. Potom akoby zázrakom všetko funguje rýchlo a dobre.

Za spomaleným počítačom často stojí zahltená operačná pamäť RAM, ale aj postupne sa nabaľujúce chyby v programe zvanom bootloader. Foto: Pixabay

V pozadí sa nabaľujú chyby

Dôvodom, prečo je to tak, je (okrem iného) takzvaný bootloader. Je to jediný program fyzicky vstavaný do počítača. Tento malý program sa spúšťa akonáhle stlačíte vypínač a zapnete ním počítač. V okamihu skontroluje stav zariadenia, prevezme nad ním kontrolu a pripraví operačný systém na spustenie - napríklad Windows, Mac OS, Unix alebo aj známy Android. Nebyť tohto programu, ktorý je pevnou a neoddeliteľnou súčasťou počítača, nebolo by možné s takou jednoduchosťou spúšťať operačný systém. Práca bootloadera však spustením Windowsu nekončí, stále je v pozadí a zabezpečuje riadny chod počítača.

Keď počítač zaťažujeme veľkým množstvom spustených programov, môžu vyvolať malé chyby v ukladaní údajov a zacyklenia - nech už to znamená čokoľvek. Počítačoví experti hovoria o situácii, kedy proces A čaká na výsledky procesu B, pričom B na dokončenie svojho procesu potrebuje výsledok z A. Tieto chyby sa postupne nabaľujú, až kým bootloader nedokáže fungovať spoľahlivo.

Samozrejme, veľký vplyv na postupnú stratu výkonnosti počítača má aj operačná pamäť. Označuje sa skratkou RAM a jej veľkosť sa udáva v gigabajtoch. Keď je v pozadí spustených veľa programov (alebo iba zopár, ale náročných), operačná pamäť je zahltená veľkým množstvom dočasných údajov a na tie podstatné už musí vyčleňovať iba zopár zvyšných megabajtov. Vtedy je tiež vhodné vypnúť niektoré programy alebo celkom reštartovať počítač.

Po reštarte počítača sa totiž všetky vyššie spomínané zacyklenia vymažú a počítač môže znova začať s čistým štítom, takpovediac s voľnými rukami.

Takže, ak budete niekedy od počítačového technika počuť otázku “Skúšali ste vypnúť a zapnúť?”, nemusíte sa obávať, že na vás nemá čas. Práve naopak, táto rada je ešte stále veľmi účinná.



ODPORÚČAME AJ:
Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete
Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile
Aplikácia PRISMA: Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Skryté funkcie Facebooku sú o reklame, smrti a obrátených textoch

Komentáre