Technológie

Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia

"Oppo R5, Prestigio Grace, Huawei Ascend P6 a Vi­vo X5 Max. Štyri telefóny, ktoré keď poukladáte na seba, nebudú dokopy vysoké ani dva centimetre. "

Erik Stríž, 13. januára 2015 10:00
Najtenšie telefóny na svete (BLU Vivo Air) Foto: BLU


Máte niekde odložené staršie telefóny? Aj ten najtenší z nich zrejme nebude tenší, ako najhrubší smartfón. Moderné telefóny sú čoraz tenšie a tenšie a zdá sa, že každý milimeter hrá významnú úlohu pri ich marketingu. Pomaly každý druhý týždeň titulky odborných médií zapĺňajú články s nadpismi “Nový najtenší mobil na svete”. Predstavujeme päť posledných a možno pre vás bude prekvapením, že medzi nimi nie je populárny iPhone 6, typický veľmi úzkym profilom.

Huawei Ascend P6 s hrúbkou 6,2 mm Foto: Huawei

Huawei Ascend P6 (6,2 mm)


Huawei Ascend P6 je vynikajúce zariadenie, ktoré oceňujú nielen samotní používatelia, ale aj odborní recenzenti. Ak ste doteraz mali pocit, že značka Huawei je typická lacnými a menej kvalitnými produktami, model Ascend P6 vás presvedčí o opaku.

V tele hrubom 6,2 milimetra je široká paleta moderných funkcií zastrešená operačným systémom Android s upravenou grafikou. Displej má uhlopriečku 4,7 palcov, rozlíšenie 1280×720 pixelov (HD), dve kamery snímajú videá a fotky s vysokým rozlíšením a výdrž zariadenia na jedno nabitie je veľmi dobrá - od jedného do troch dní.

Prestigio Grace s hrúbkou 5,5 mm Foto: Prestigio

Prestigio Grace (5,5 mm)


Tento krásny mobilný telefón je nielen odolný a výnimočne tenký, ale aj prekvapivo lacný. V ponuke slovenských internetových obchodov ho nájdete už za 270 eur. Hrúbka iba 5,5 milimetrov nemá negatívny vplyv na technickú výbavu smartfónu, dokonca ho môžeme považovať za mimoriadne atraktívnu voľbu aj pre technicky náročných zákazníkov.

Základom je 5-palcový Full HD displej s technológiou Super AMOLED, dve HD kamery, 8-jadrový procesor a pamäť 16 gigabajtov. Operačný systém Android je obohatený o množstvo doplnkového softvéru, pričom tým najzaujímavejším sú nepochybne služby Prestigio MultiStart a MultiCloud - na ňom je bezplatne dostupných až 200 gigabajtov priestoru.

BLU Vivo Air s hrúbkou 5,1 mm Foto: BLU

BLU Vivo Air (5,1 mm)


Smartfón od americkej spoločnosti BLU má pomenovanie, ktoré môžete poznať z produktového portfólia inej americkej spoločnosti - ikonického Apple. S ním zdieľa nový produkt, Vivo Air, hneď niekoľko ďalších podobností, medzi inými aj spracovanie smartfónu, ktoré sme videli už pri iPhone 5. BLU Vivo Air má krásny dizajn s pravidelnými tvarmi, hliníkovým telom a ochranným sklom vpredu.

Displej s uhlopriečkou 4,8 palca a rozlíšením 1280×720 pixelov (HD) poskytuje priestor pre zobrazenie každého typu digitálneho obsahu. Ukladať ho je možné do vnútornej pamäte s kapacitou 16 gigabajtov. Telefón má popri hrúbke iba 5,1 milimetra dve kamery s rozlíšeniami 13 a 5 megapixelov a všetko to ostatné, čo očakávame od moderného mobilného telefónu. Trocha zamrzieť môže iba malá operačná pamäť RAM s kapacitou jeden gigabajt, ktorá napovedá o tom, že telefón nebude zvládať beh niektorých náročných aplikácií.

Oppo R5 s hrúbkou 4,85 mm Foto: Oppo

Oppo R5 (4,85 mm)


Jeden z najtenších telefónov v histórii. Tento špičkový smartfón so systémom Android má nielen prekvapivo úzky profil 4,9 milimetra, ale aj výbornú technickú výbavu. Full HD displej má uhlopriečku 5,2 palca a pracuje s technológiou AMOLED, ktorá je často označovaná na najlepší zobrazovací panel vôbec. Telefón má 16 GB pamäť, dve Full HD kamery a 8-jadrový procesor.

Ak by ste očakávali, že Oppo R5 s hrúbkou necelých 4,9 milimetra bude náchylný na poškodenie, príjemne vás prekvapíme. Výrobca priamo na videu demonštruje odolnosť telefónu tým, že ním zatĺka klince do dreva, seká ovocie a dokonca ho nechá prejsť osobným automobilom. Telefónu sa po tomto všetkom nestane vôbec nič vďaka odolnému sklu Gorilla Glass a hliníkovej konštrukcii.

Zaujímavosťou je, že sa na telo zariadenia nevošiel konektor pre pripojenie slúchadiel. Výrobca sa spolieha na to, že používatelia budú využívať bezdrôtové slúchadlá. Do balenia je však pribalená aj redukcia z microUSB portu na 3,5 mm audio konektor.



Zaujímavosťou je, že sa na telo zariadenia nevošiel konektor pre pripojenie slúchadiel. Výrobca sa spolieha na to, že používatelia budú využívať bezdrôtové slúchadlá. Do balenia je však pribalená aj redukcia z microUSB portu na 3,5 mm audio konektor.

vivo X5Max s hrúbkou 4,8 mm Foto: vivo

vivo X5Max (4,8 mm)


Hrúbka iba 4,8 milimetra robí z tohto krásavca najtenší telefón súčasnosti. Je však celkom pravdepodobné, že ho čochvíľa prekoná nejaký iný, možno niektorý z vlastných radov. Pod značkou vivo totiž už nejaký ten čas vychádzajú viaceré super tenké smartfóny.

Model X5Max má okrem malej hrúbky aj veľmi dobré technické parametre. Displej má uhlopriečku 5,5 palca a rozlíšenie Full HD, operačný systém Android je vylepšený o prostredie s názvom Funtouch OS 2.0. Rýchle reakcie a možnosť pracovať s viacerými aplikáciami naraz zabezpečuje 8-jadrový procesor a pamäte 16 GB a 2 GB RAM. Zaujmú tiež kamery - webkamera má rozlíšenie až päť megapixelov a zadná Full HD kamera zaznamenáva fotky v rozlíšení 13 megapixelov.

ODPORÚČAME AJ:
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie
Dostali ste tablet? Spravte si z neho druhý monitor k počítaču

Komentáre