Technológie

Najmenší dron s kamerou váži iba 15 gramov

"Cheerson CX-10C je dron, ktorý udržíte aj na špičke prsta. Má ultra-malú hmotnosť 15 gramov, ale nahráva video v HD rozlíšení. "

Erik Stríž, 24. decembra 2015 8:00
Najmenší dron na svete dokáže vzlietnuť aj priamo z dlane. Foto: Cheerson
Drony sú skvelá vec a rozsah ich použiteľnosti ďaleko presahuje to, čo by sme očakávali od hračiek pre deti. Dokonca sa už skloňuje ich časté využívanie pri rôznych nelegálnych činnostiach, ale to je údel každej technologickej novinky, keď sa stane komerčne dostupnou.
Cheerson CX-10C, najmenší dron na svete. Dizajn nie je jeho silnou stránkou, ale za tých pár desiatok eur ponúka solídny základ. Foto: Cheerson

HD video nemusí byť vždy kvalitné

Cheerson CX-10C patrí do kategórie takzvaných ultra dronov. To sú tie, ktorých rozmery sú nepatrné, majú veľmi malú hmotnosť, ale aj napriek tomu obsahujú aspoň základnú technickú výbavu v podobe kamery a pamäťového modulu. Aj tento ultra dron s extrémne malou váhou obsahuje kameru, ktorá nahráva HD video a slot na pamäťovú kartu, na ktorú sa záznam ukladá. Je nevyhnutné podotknúť, že aj napriek HD rozlíšeniu nie je video z takejto malej mašinky veľmi kvalitné. Často sa zasekáva a chýbajú mu detaily, čo je typické pre lacné kamery z Číny.

Je samozrejmé, že do takto malých rozmerov nie je možné vsadiť skutočnú optiku, ktorá by spravila videozáznam veľmi kvalitným, ale za tých niekoľko desiatok eur je to stále veľmi solídny základ.

Podľa slov výrobcu je dron Cheerson vhodný na široké spektrum aktivít, od nahrávania videa z veľkej výšky až po trénovanie si akrobatických kúskov, ktoré neskôr možno skúšať na väčších a drahších dronoch. Takýto malý dron je vynikajúci napríklad pre ľudí pracujúcich v realitnom priemysle. Za pomerne nízku cenu totiž získajú zariadenie, ktoré dokáže nasnímať nehnuteľnosť alebo pozemok z vtáčej perspektívy a ponúknuť tak potencionálnym záujemcom o kúpu viac obrazových informácií - a teda aj konkurenčnú výhodu.

Váži iba 15 gramov a obsahuje jednoduchú kameru. Video sa ukladá na pamäťovú kartu microSD. Foto: Cheerson

Svieti v tme a vydrží lietať pol hodinu

Dron je jemný, ľahký a aby sa dal odfotiť, je potrebné na fotoaparátoch používať režim makro. Na týchto snímkach je zreteľné, že výrobca nemohol venovať veľa pozornosti dizajnu zariadenia, všetko je akoby zaoblené a minimalistické. Telo dronu je plastové a dvojfarebné, štvorica vrtúľ umožňuje plnohodnotný let so všetkým, čo k nemu patrí - pohyb vo všetkých šiestich smeroch vrátane menších akrobatických kúskov.

Cheerson CX-10C má okrem kamery a pamäťového modulu zabudované aj LED diódy, ktoré podľa aktuálnej potreby môžu byť vypnuté alebo svietiť. Práve v noci je vhodné ponechávať tieto LED svetielka aktívne, aby sa dron nestratil niekde v tme a nenarazil napríklad do steny či do stromu.

Na jedno nabitie dokáže dron lietať asi pol hodinu, čo je na takto malé rozmery úctyhodný výkon.

Na malom ľahkom drone Cheerson CX-10C je okrem jeho minimalistických rozmerov nesmierne zaujímavá cena. Aj tá je minimalistická, na internete sa dá kúpiť za necelých 40 amerických dolárov. Spoločne s dronom a jeho ovládačom dostanete v jeho balení aj pamäťovú kartičku microSD s kapacitou 2 GB, ktoré stačia na viac ako pol hodinu záznamu v HD.


ODPORÚČAME AJ:
Hnevajú vás drony? Touto zbraňou ich môžete zostreľovať bezpečne
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon
Odolný dron doletí až šesť kilometrov a pristane aj na vode
Športiak s autopilotom a pristávacou plochou pre drony

Komentáre