Technológie

Ľahký tank CV90120 môže výrazne posilniť slovenskú obranu

"Na Tankových dňoch Laugaricio, ktoré sa konali posledný júnový týždeň pri Trenčianskych Stankovciach, predstavila BAE Systems Hägglunds svoj ľahký tank CV90120. Ten môže primiesť výrazné posilnenie výzbroje Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 3. júla 2024 10:28
Tankové dni Laugaricio Foto: BAE Systems Hägglunds
Tankové dni Laugaricio, ktoré už deviatykrát zorganizovalo združenie historikov a zberateľov vojenskej techniky, sú najväčším podujatím svojho druhu na Slovensku. Predstavilo sa na ňom asi 250 kusov obrnenej techniky, od historických kúskov až po moderné vozidlá, medzi ktorými vyčnieval ľahký tank CV90120 od britsko-švédskej spoločnosti BAE Systems Hägglunds.

Foto: Vedúci platformy CV90 Tarkan Turkcan

Ako priblížil vedúci platformy CV90 Tarkan Turkcan, ľahký tank CV90120 bol vyvinutý za účelom splniť špecifickú požiadavku moderných armád – dosiahnuť palebnú silu a úroveň ochrany hlavných bojových tankov v ľahšom a mobilnejšom vozidle. „Cieľom je priniesť palebnú podporu pechote na miesto, kde sa nachádza. CV90120 nesie rovnakú palebnú silu ako hlavný bojový tank, môže však ísť spolu s pechotou tam, kam ťažké tanky nemôžu.“

Priemerná hmotnosť bojového tanku je dnes asi 60 až 70 ton. Hmotnosť tanku CV90120 nepresiahne 38 ton, čo prináša nielen logistické výhody pri presunoch napríklad cez mosty, ale vďaka vysokej úrovni mobility poskytuje posádke taktickú a strategickú výhodu.

Spoločnosť BAE Systems Hägglunds pracuje na projekte ľahkého tanku už od deväťdesiatych rokov minulého storočia. Slovensku ponúka verziu modernizovanú o špičkové technológie. S rovnakou palebnou silou ako hlavný bojový tank, ale s takmer polovičnou hmotnosťou, odolným pancierovaním a systémom aktívnej ochrany, umožňuje ozbrojeným silám poskytnúť posádkam najlepšiu možnú ochranu a výzbroj pri maximálnej hospodárnosti.



Tank CV90120 je postavený na rovnakom podvozku ako štandardné bojové vozidlo pechoty CV90, na ktorého výrobe pre slovenské ozbrojené sily BAE Systems Hägglunds a jeho slovenskí priemyselní partneri už intenzívne pracujú. Oba varianty môžu na bojisku veľmi dobre fungovať vedľa seba, pričom šetria čas a náklady na servis a výcvik posádky.

Z ekonomického hľadiska a pohľadu logistiky je pre Slovensko výhodné zvoliť si rovnakú platformu. „Nemusíte cvičiť ďalších ľudí na údržbu tohto typu podvozku. Náhradné diely sú tiež rovnaké. Výcvik posádky je takmer rovnaký. Ovládacie prvky sú tie isté,“ doplnil Turkcan.

Vďaka projektu CV90 a dnes už fungujúcej sieti priemyselných partnerov môže spolupráca pokračovať aj pri dodávke ľahkých bojových tankov. Slovenské firmy by dostali príležitosť stať sa lídrom vo vytváraní ďalšieho žiadaného produktu nielen pre slovenskú armádu, ale vďaka záujmu iných krajín o CV90120 aj na ďalšie trhy.



O vozidle CV90
Bojové vozidlo pechoty CV90 je k dispozícii v 17 variantoch a je navrhnuté tak, aby poskytovalo optimálnu mobilitu s najvyššou úrovňou ochrany v akomkoľvek teréne alebo taktickom prostredí. V súčasnosti je v prevádzke v Dánsku, Estónsku, Fínsku, Nórsku, Švédsku, Švajčiarsku, Holandsku a na Ukrajine takmer 1 300 kusov CV90.
Vozidlo CV90 MkIV kombinuje zvýšenú rýchlosť a manévrovateľnosť na bojisku s vylepšenou elektronickou architektúrou, ktorá podporuje budúce schopnosti, keďže komplexné bojisko sa neustále vyvíja. Pozemné sily Slovenskej republiky dostanú v podobe tohto vozidla najmodernejší a najefektívnejší prostriedok na obranu svojho územia.


Ľahký tank CV90120 poskytuje vysokú taktickú a strategickú mobilitu so 120 mm kanónom a vysokou schopnosťou prežitia v akomkoľvek teréne alebo prostredí, a tiež bezkonkurenčný výkon s jedinečnou konštrukciou bojového systému.

Komentáre