Technológie

Klasický fotografický film ešte nie je mŕtvy

"Nový fotoaparát so vstavanou fototlačiarňou je konkurenciou pre staré Polaroidy, má však pestrejšie funkcie. "

Erik Stríž, 24. apríla 2017 12:00
Fujifilm Instax Square SQ10 Foto: Fujifilm
Fotí štvorcové fotografie s neveľkým rozlíšením a hoci kvalitou nepredčí ani priemerný mobil, môže byť zaujímavým doplnkom pre hipsterov a milovníkov retra. Fujifilm Instax Square SQ10 je alternatívou ku klasickým a dobre známym Polaroidom a hoci bude jeho cena privysoká (kúpite si zaň naozaj dobrý mobil alebo zrkadlovku pre začiatočníkov), nepochybujeme o tom, že sa stane povinnou výbavou mnohých na imidž zaťažených ľudí.

V porovnaní s ostatnými instantnými fotoaparátmi má tento jednu praktickú funkciu navyše: nemusí tlačiť každú novú fotku hneď. Fotografie sa ukladajú do vnútornej pamäte s neveľkou kapacitou alebo na pamäťovú kartu typu SD, ktorej veľkosť môže dosahovať niekoľko gigabajtov. Vnútorná pamäť obsiahne iba 50 fotografií v rozlíšení iba 1920×1920 pixelov v kvalite, ktorá je typickou pre instantné fotoaparáty. Instax nie je o vysokej kvalite, HDR alebo vyspelom zaostrovaní, ale o imidži, o vytvorení dojmu 70. a 80. rokov 20. storočia.

Fujifilm Instax Square SQ10 Foto: Fujifilm
Fotoaparát je vybavený menším farebným displejom s uhlopriečkou tri palce, ktorý sa používa ako hľadáčik pri fotení a tiež na pohyb v jednoduchom prostredí menu. Vyfotené snímky nie je potrebné tlačiť okamžite, ukladajú sa do pamäte a až z nich si fotograf vyberie, ktoré chce vytlačiť. Je to praktické riešenie, ktoré však celkom mení charakter a význam instantných fotoaparátov. Je to evolučné riešenie, ktoré spája klasiku s modernými nárokmi používateľov.

SQ10 je vybavený plnohodnotným xenónovým bleskom, vďaka ktorému môžu mať večerné fotografie z osláv tu správnu atmosféru. Samotná optika so senzorom sú ale údajne natoľko dobré, že aj nočné snímky budú dobre viditeľné - v tomto smere pomáha senzor, ktorý je schopný prijať až 30-krát viac svetla, ako je tomu pri ostatných instantných fotoaparátoch.

Tlač prebieha prakticky rovnako, ako pri akomkoľvek inom instantnom fotoaparáte. Využívajú sa nie celkom lacné fotografické papiere Zink so špeciálnou vrstvou citlivou na UV svetlo. Vďaka tomu samotný fotoaparát nemusí obsahovať farebné náplne, vystačí si s malými papierikmi. Majú obdĺžnikový formát 7,6×5 centimetrov (3×2 palce), fotografia na nich je štvorcová so stranami dlhými necelých päť centimetrov. Vyzerajú prakticky rovnako ako každá iná polaroidová fotografia, obraz sa na nich objavuje s niekoľkosekundovým oneskorením a potom je trvácny.

Zdroj: instax SQUARE SQ10 特長紹介MOVIE「HANDS」/富士フイルム

Tento fotoaparát je od značky Fujifilm, je ale celkom isté, že ho ľudia budú aj naďalej volať Polaroid, ktorý sa stal synonymom instantných fotoaparátov na celom svete.

Novinke chýbajú niektoré moderné funkcie, ktoré by sme za cenu okolo 250 eur očakávali ako samozrejmosť. Prítomnosť farebného displeja poskytla príležitosť na lepšiu konektivitu alebo na priame zdieľanie fotiek na sociálne siete, namiesto toho sa fotky dajú prenášať iba do počítača cez USB kábel.



ODPORÚČAME AJ:
Žena s ALS dokáže písať na počítači pomocou vlastnej mysle
Pokazené jedlo ako zdroj elektriny pre domácnosti je reálnou víziou
Päť technologických mýtov, ktorým možno veríte aj vy
Ochutnávanie jedál cez mobil bude čoskoro realitou, testuje sa už dnes
Virtuálnu realitu ovládnete vlastnými rukami

Komentáre