Technológie

Ochutnávanie jedál cez mobil bude čoskoro realitou, testuje sa už dnes

"Mohli by ste ochutnať jedlo ešte predtým, ako ho pripravíte z receptu z internetu. Páči sa vám táto predstava? Vedci už na tom pracujú. "

Erik Stríž, 15. novembra 2016 8:00
Prenos chutí cez internet by mohol byť už čoskoro realitou. Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay
Predstavte si, že by ste mohli ešte pred prípravou pomazánky z internetového návodu presne zistiť, ako bude chutiť. Dnes je prenos chutí a vôní nemožný, hoci počítače a mobilné telefóny vyspeli priam raketovo. Samozrejme, nemožno očakávať, že by sa vedci a vedeckí pracovníci (zvyčajne študenti veľkých univerzít) zmierili s tým, že sa niečo nedá. Preto pracujú na riešení problému, ako prenášať chute na diaľku s pomocou počítača a internetu.

Prekvapivé je, že už dnes existujú prototypy zariadení, ktoré v obmedzenom režime dokážu na diaľku preniesť chuť a pocit z konzumácie konkrétneho jedla.

Aktuálny výskum a jeho výsledky

Všetko je to o elektrine a jej správnom nastavení. Výskumu o prenose chutí cez počítač sa venujú študenti na singapurskej univerzite a výsledky ich práce boli prakticky predvedené na sympóziu s veľkolepým názvom Annual Symposium on User Interface Software and Technology. Na vývoji technológie pracovali dva tímy a súčasťou konceptu prenosu bola aj snaha o “prenos žuvania” - nech už to vyznie akokoľvek zvláštne.

Prenos žuvania môže mať svoj zmysel, aj keď dnes nám ešte môže unikať. Je totiž o prenose elektrických impulzov na diaľku tak, aby svaly reagovali vopred plánovaným spôsobom. S trochou fantázie by takáto technológia mohla predstavovať riešenie pre ľudí, ktorí majú problém ovládať vlastné svalstvo. Zatiaľ je to iba divoké sci-fi, ale snáď jedného dňa dospejeme do doby, kedy aj svaloví dystrofici alebo ľudia s ochrnutím budú môcť opäť ovládať svalstvo práve pomocou počítača. Už dnes poznáme technológie, ktoré dokážu využívať na ovládanie hardvéru ľudský mozog.

Prenos chute na diaľku je ešte náročnejšou úlohou a vedeckí pracovníci na jej zrealizovanie využívajú ľudskú predstavivosť a domýšľavosť. Výskum zatiaľ prebiehal nasledovne: testovacia skupina ľudí mala za úlohu zjesť sušené keksíky, pričom na čeľustiach mali pripevnené elektrické senzory. Pohyby pri žuvaní jedla sa preniesli a uložili do počítača a následne prostredníctvom podobných elektrických senzorov preniesli na iného účastníka testu. Ten už nejedol žiadne sušienky, ale do jeho čeľustí boli vysielané elektrické impulzy, ktoré jeho svaly nútili k pohybu. Tento človek nadobudol pocit, že konzumuje jedlo, ktoré má práve také vlastnosti ako sušienky.

Druhý tím pracovníkov na prenos chutí využil zmeny teploty. Participantom testu na špičky ich jazykov prikladali zariadenie s meniacou sa teplotou a bolo zistené, že teplota dokáže pomerne efektívne zastupovať chute - konkrétne sladkú, štipľavú a sviežu mentolovú chuť.


Spojenie s virtuálnou realitou a komunikáciou

Moderné technológie určené na komerčný predaj zvyčajne využívajú tri naše zmysly: zrak, sluch a hmat. Sú nimi predovšetkým mobilné telefóny, pretože aby sme ich mohli plnohodnotne používať, musíme sa pozerať na ich displej, počúvať zvuky z ich reproduktorov pri telefonovaní a ovládať ich dotykom, pričom nám poskytujú odozvu v podobe slabých vibrácií.

Intenzívnejší útok na tieto naše zmysly prišiel spolu s virtuálnou realitou, ktorá nás dokáže doslova oklamať a navodiť ilúziu, že sme kdesi celkom inde než v skutočnosti.

Je veľmi pravdepodobné, že sa ešte v priebehu tejto dekády dočkáme komerčne dostupných technológií, ktoré nám umožnia ochutnávať a cítiť vône aj na tisíce kilometrov. Bol by to ďalší celkom prirodzený krok v prospech elektronickej komunikácie. Mohli by ste ochutnať jedlo ešte predtým, ako prakticky navštívite reštauráciu alebo ho pripravíte z receptu z internetu, prípadne cítiť nový parfém ešte pred jeho zakúpením.

Je to už priveľa alebo je to prirodzený vývoj? Ťažko povedať, ale pokrok nezastavíme a speje práve do sveta, v ktorom už to fyzické nebude limitované.



Zdroje: newscientist, iflscience



ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre