Technológie

Facebook konečne ukázal, ako bude bojovať proti falošným správam

"Falošné správy sú jedným veľkým a stále rastúcim problémom súčasného internetu a sociálna sieť Facebook konečne predviedla spôsob, ako bude proti nim bojovať. Pre odborníkov je nepochybne sklamaním, že o pravde a nepravde nechá rozhodovať aj obyčajných ľudí. "

Erik Stríž, 22. decembra 2016 9:00
Facebook zabráni šíreniu falošných správ Foto: Facebook
Je správne myslieť kriticky a uvažovať nad tým, čo je verejnosťou vnímané ako všeobecné pravdy. Nie je to však dôvod na šírenie konšpiračných teórií a dokonca falošných správ. Tých je momentálne veľmi veľa a ľudí, ktorí takýto falošný obsah zdieľajú na svojich súkromných profiloch na sociálnych sieťach, neustále rastie. Tvrdí sa dokonca aj to, že vďaka falošným správam a dobre premyslenej stratégii online komunikácie vyhral Donald Trump americké voľby.

Aby sa zabránilo šíreniu falošných správ systémovo, zaviedla sociálna sieť Facebook nové bezpečnostné opatrenia. Nie sú cenzúrou, ako by sa mohli mnohí mylne domnievať, ale verejným označením takej správy, ktorej pravdivosť je špekulatívna alebo dokonca celkom nepravdepodobná. Takéto odkazy na články budú mať pri sebe výraznú informáciu, že boli treťou stranou označené za “sporné” (anglicky disputed).

Keď bude chcieť používateľ sociálnej siete takýto odkaz šíriť ďalej prostredníctvom zdieľania, aplikácia ho informuje, že tento odkaz bol spomínanými tretími stranami označený za sporný. Zároveň sa aplikácia spýta, či chce v zdieľaní tohto článku pokračovať. V prípade, že áno, žiadne sankcie používateľovi nehrozia, ale informácia o eventuálnej spornosti odkazu bude verejne viditeľná.

Treťou stranou sú v tomto prípade “fact-checkers”, ako si ich nazval samotný Facebook. Údajne je to skupina overovateľov faktov, ktorí nepôsobia priamo vo Facebooku a tak je garantovaná ich nezávislosť a nezaujatosť. Samozrejme, rovnako ako dodnes, aj v budúcnosti bude možné zjavne nemorálny, neetický, falošný alebo podozrivý príspevok nahlasovať formou upozornenia na jeho nevhodnosť. Túto funkciu aplikácia Facebooku umožňuje už dlho a je dobrým spôsobom, ako sa vysporiadať s nepravdivým obsahom šíreným na sociálnych sieťach.

Zdroj: Addressing Hoaxes and Fake News (vimeo.com)

Téme falošných správ šírených sociálnymi sieťami sme sa venovali v samostatnej reportáži VIDEO: Novým fenoménom sociálnych sietí sa stávajú falošné správy. V uvedenom prípade malo šírenie nepravdivej správy za následok, že mladý Američan vtrhol do miestnej pizzérie so zbraňou, pretože sa kdesi dočítal, že v podniku demokratickí politici zneužívajú deti.


ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Novým fenoménom sociálnych sietí sa stávajú falošné správy
Rok 2017: Počítačové vírusy budú silnejšie a hackeri vynaliezavejší
Umelá inteligencia vytvára najtemnejšie nočné mory z obyčajných fotiek
Twitter posilní opatrenia voči zneužívaniu a ilegálnej propagande
Mladší čitatelia preferujú správy vybrané algoritmami
Bratislavská deklarácia stanovila riešenia pre IT vzdelávanie mládeže

Komentáre