Technológie

Tomuto neuveríte: Protézy končatín pre deti môžete vytlačiť aj doma

"Iniciatíva E-Nable združuje dobrovoľníkov z celého sveta, ktorí na domácich 3D tlačiarňach pomáhajú vyrábať funkčné protézy končatín pre deti a mládež. Zapojiť sa môže aj vy. "

Erik Stríž, 7. júla 2015 11:00
Funkčné protézy sa dajú vytlačiť aj na 3D tlačiarni Foto: enablingfuture.org
E-Nable je nezisková organizácia, ktorá hľadá svojich dobrovoľníkov aj klientov predovšetkým prostredníctvom internetu. Oslovuje ľudí z celého sveta, ktorí majú záujem spraviť svoj život hodnotnejším vďaka nezištnej pomoci. Môže sa zdať, že dnes ľudia nemajú záujem pomáhať druhým, avšak opak je pravdou. Práve vďaka internetu a moderným technológiám teraz môžu svoj záujem nielen realizovať, ale aj zdieľať a motivovať tak k činu ďalších ľudí.

3D tlačiarne sú segment elektroniky, ktorá budila pozornosť hneď pri uvedení prvých prototypov pred niekoľkými rokmi. Dnes sa dozvedáme o spoločnostiach, ktoré pomocou 3D tlačiarní vyrábajú malé mechanické súčiastky, komplexnejšie zariadenia alebo dokonca aj funkčné automobily či rodinné domy.

Funkčné protézy sa dajú vytlačiť aj na 3D tlačiarni Foto: enablingfuture.org
V poslednom období sa tieto tlačiarne dočkali relatívne rozumného nacenenia a stali sa dostupnými aj pre bežných domácich používateľov a aj pre menšie firmy. Tie majú nepochybne svoje vlastné plány a nápady, ako 3D tlač využiť vo svojej prospech, s trochou záujmu však môžu prispieť aj k rozvoju altruizmu v celosvetovom meradle.

Organizácia E-Nable ponúka dobrovoľníkom možnosť v domácom prostredí tlačiť funkčné protézy končatín, ktoré využije konkrétne dieťa so zdravotným hendikepom. Náklady na tlač takejto protézy nie sú vysoké, avšak jedna organizácia by nevedela vykryť náklady na ich produkciu v stovkách či tisícoch. A ľudí, ktorí by ocenili dar v podobe umelej končatiny, je až závratne veľa.

Funkčné protézy sa dajú vytlačiť aj na 3D tlačiarni Foto: enablingfuture.org
Dobrou správou za poslednú dobu je, že Enable Community Foundation (celý názov iniciatívy E-Nable) získalo na podporu svojej vízie až 600-tisíc amerických dolárov od Google.org. S týmito peniazmi bude možné nielen priamo podporiť výrobu funkčných protéz, ale aj propagovať iniciatívu a nachádzať dobrovoľníkov i samotných klientov.

Google.org je nadácia, ktorej veľkorysosť je priam fascinujúca. Každý rok táto nadácia udelí granty v hodnote až 100 miliónov dolárov na projekty zamerané na pomoc ľuďom, venuje až 80-tisíc hodín práce dobrovoľníkov i profesionálov a rozdá produkty v hodnote viac ako miliardu dolárov. Na svojich stránkach uvádza osem základných okruhov, ktorým sa organizácia venuje, nachádzame medzi nimi aj boj proti násiliu na deťoch, boj s ebolou, podporu rozvíjajúcich sa oblastí sveta či snahy o vzdelávanie mládeže.



Ak máte doma alebo vo firme 3D tlačiareň a projekt vás oslovil, môžete sa do neho zapojiť jednoducho. Stačí si preštudovať podmienky spolupráce na stránke enablingthefuture.org a prihlásiť sa ako dobrovoľník. Nič to nestojí, avšak očakáva sa od vás, že nebudete iba sľubovať, ale aj konať. Ak sa vám ale zdá spolupráca so zámorím priveľmi komplikovaná a na dlhé lakte, nepochybne aj na Slovensku nájdete dostatok ľudí s rovnakými potrebami.


Zdroje:
enablingthefuture.org, E-Nable na Facebooku, google.org




ODPORÚČAME AJ:
Zakrivený telefón zoženiete aj pod dve stovky eur
Smarthodinky sledujú majiteľa a rozhodujú, čo je pre neho najlepšie
Ako bude vyzerať práca v blízkej budúcnosti?
Technologické inovácie hľadajú peniaze na internete
Ovládať telefón v aute už nebude nebezpečné vďaka tlačidlám na volant

Komentáre