Štýl

Živý šach pripomenie veľmajstrovskú tradíciu piešťanských kúpeľov

"Prvý šachový turnaj v Piešťanoch sa odohral v roku 1912 a zúčastnilo sa na ňom 18 hráčov vrátane niekoľkých významných šachistov svojej doby. "

TASR, 14. júla 2021 14:26
Na snímke vpravo verejný horúci prameň tzv. vajcovka a budova kúpeľov v Piešťanoch. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Na storočnú tradíciu šachových turnajov v kúpeľnom meste Piešťany nadviaže v sobotu (17. 7.) Živý šach veľmajstrov. Pre milovníkov kráľovskej hry sa uskutočnia dva súboje – popoludní pred kinom Fontána pre širokú verejnosť a podvečer v jednom z kúpeľných hotelov. Moderovaný večer na vstupenky bude v štýle „black & white“, informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany Tatiana Nevolná.

„Na šachovnici s rozmermi deväť krát deväť metrov sa stretnú hlavní aktéri - veľmajstri. Jedným zo súperov bude aj bývalý tenista Karol Kučera. Šachistom bude počas hry slúžiť 32 dobovo oblečených rytierov, dám, kráľov, pešiakov a iných postavičiek, s ktorých pomocou predvedú publiku živý šach,“ opísala podujatie Nevolná.
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Prvý šachový turnaj v Piešťanoch sa odohral v roku 1912 a zúčastnilo sa na ňom 18 hráčov vrátane niekoľkých významných šachistov svojej doby. Okrem víťaza boli bohato odmenení cenami od vtedajšieho riaditeľa kúpeľov Ľudovíta Wintera aj ďalší hráči. Medzi najhodnotnejšími cenami bol automobil. Nasledujúci ročník sa pre svetový vojnový konflikt uskutočnil až o desať rokov neskôr, v roku 1922. Zúčastnilo sa na ňom 19 šachistov. Následne pripomenul šachové tradície v Piešťanoch aj Šachový vlak, ktorý sa vydal na cestu 12. októbra 2012 z Prahy cez Drážďany, Piešťany a Viedeň späť do Prahy. Šach si vo vlaku zahralo 46 šachistov z desiatich krajín, boli medzi nimi amatéri i významní hráči.

Výhodou týchto historických turnajov podľa Nevolnej bolo, že si šachisti popri súťaži mohli liečiť svoje choroby a regenerovať sily. Ako dodala, inak to nebude ani teraz. Generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Andreas Schuster verí, že novodobý turnaj bude nemenej lákavý a vytvorí tak ďalšiu tradíciu v podobe živého šachu pod holým nebom.


Komentáre