Štýl

V severnom paláci hradu Strečno sprístupnili výstavu Farbohra skla

"Výstava Farbohra skla je pre návštevníkov hradu Strečno prístupná do 31. augusta každý deň od 9.00 do 17.00 h."

TASR, 6. júla 2021 11:21
Na leteckej snímke z 22. októbra 2018 pohľad na hrad Strečno v okrese Žilina. Foto: TASR - Michal Svítok

Považské múzeum sprístupnilo v severnom paláci hradu Strečno výstavu Farbohra skla profesionálnej sklárskej výtvarníčky a maliarky Petronely Vlhovej. Jej originálne obrazy a objekty zo skla ponúkajú podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej pohľad do inej dimenzie vnímania reality.

Doplnila, že Vlhová sa profesionálnemu spracovaniu skla v jeho úžitkovej a umeleckej podobe venuje od roku 1995. "Originalitou invenčného prejavu sa radí k pozoruhodným autorom sklárskeho a maliarskeho umenia na Slovensku. Venuje sa tvorbe úžitkového a umeleckého skla, dizajnérskej a interiérovej tvorbe zo skla, maľbe na sklo, tvorbe šperkov a voľnej maľbe," informovala hovorkyňa Považského múzea.

"Aktívne sa zúčastňuje na kolektívnych výstavách sklárskej i maliarskej tvorby na Slovensku i v zahraničí. Za svoje diela získala niekoľko domácich i medzinárodných ocenení. V súčasnosti pôsobí ako konzervátorka skla a keramiky v Považskom múzeu," uviedla Lacková.

Autorskú výstavu podľa nej sprevádza ústredný motív poznania duše, ktorý je súčasťou spirituálneho podtextu každého diela. "Cez zašifrované posolstvá odovzdávam milovníkom umenia informáciu, že v štruktúrach najhlbšieho vnímania sveta je každá ľudská duša jedinečná a svojou individualitou bytia sa stáva bezprostrednou súčasťou celej výstavy v danom momente, keď do nej vstúpi. Prostredníctvom tohto prejavu sa prihováram každému, kto vojde a nechá sa viesť nekonečnou nádherou jednotlivých farieb," dodala Vlhová.

Výstava Farbohra skla je pre návštevníkov hradu Strečno prístupná do 31. augusta každý deň od 9.00 do 17.00 h.

Komentáre