Štýl

Východoslovenské múzeum ponúka výstavu Storočie propagandy

"Ťažisko vybraných exponátov predstavuje najrozšírenejšie formy a typy propagačnej tlače - plagáty, letáky, príležitostnú, glorifikujúcu i apologetickú knižnú tvorbu, ako aj dobové noviny a časopisy."

TASR, 10. januára 2023 13:14
Snímka z výstavy Storočie propagandy vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach 10. januára 2023. Foto: TASR - František Iván

Návštevníci Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach si v Historickej účelovej budove môžu naďalej pozrieť výstavu s názvom Storočie propagandy. K dispozícii má byť do jesene. TASR o tom z VSM informovala Katarína Ščerbanovská.

Pripomenula, že 20. storočie bolo storočím stretu politických ideí a ideológií, ktoré sa šírili a súperili prostredníctvom propagandy. Minulé storočie tak podľa nej možno nazvať aj storočím propagandy. "Rovnomenná výstava prináša chronologický prierez foriem a metód politickej agitácie a propagandy v posledných vojnových rokoch Rakúsko – Uhorska, v období prvej Československej republiky, Maďarského kráľovstva, prvej Slovenskej republiky a povojnového Československa, v ktorom od roku 1948 panoval komunistický režim," spresnila.
Snímka z výstavy Storočie propagandy vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach 10. januára 2023. Foto: TASR - František Iván

Ťažisko vybraných exponátov predstavuje najrozšírenejšie formy a typy propagačnej tlače - plagáty, letáky, príležitostnú, glorifikujúcu i apologetickú knižnú tvorbu, ako aj dobové noviny a časopisy. Za vhodný tematický doplnok označila ukážky politicky angažovanej umeleckej portrétnej i žánrovej tvorby, ktoré ilustrujú okrem aktuálne preferovanej ideológie aj vývoj a premeny estetického vnímania a jeho konkrétneho prejavu.






Komentáre