Štýl

Vo vežičke kežmarskej Reduty našli historický odkaz vo fľaši

"Na mieste Reduty stála v minulosti strážna veža. Tú prestavali v 17. storočí majitelia kežmarského hradu, rodina Tököliovcov, na takzvaný panský dom Herrenhaus."

TASR, 15. júla 2021 14:30
Historická budova kežmarskej Reduty je národnou kultúrnou pamiatkou. Foto: TASR Kristína Mayerová

Unikátny historický nález sa podarilo nájsť pri rekonštrukcii kežmarskej Reduty. Ako TASR informovala Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mestského úradu, ide o pôvodne renesančnú budovu, ktorá za svojimi múrmi ukrýva množstvo príbehov.

"Pri rekonštrukčných prácach vežičky na budove Reduty sme v guli našli sklenenú fľašu, v ktorej boli uložené artefakty na pergamenovom papieri napísané v latinčine a doplnené kresbou. S vzácnym nálezom sme ihneď oboznámili pamiatkový úrad a Eriku Cintulovú, riaditeľku Múzea v Kežmarku, aby ho nechali preložiť a uchovali pre budúce generácie," uviedol vedúci oddelenia rozvoja mesta a výstavby Teodor Štubňa.

Na mieste Reduty stála v minulosti strážna veža. Tú prestavali v 17. storočí majitelia kežmarského hradu, rodina Tököliovcov, na takzvaný panský dom Herrenhaus. Ubytovávali v ňom svojich hostí. V rokoch 1705 až 1708 bola v budove tlačiareň Mateja Glasera – Vitraria, kde vyšli nemecké, maďarské i latinské publikácie, ako aj knihy v dobovej slovenčine. V roku 1818 sa budova prestavala v klasicistickom slohu na redutu. Reduta bola za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásená v roku 1981.

„Vo fľaši sa nachádzali dva pergameny. Na jednom je zobrazená historická rytina mesta Kežmarok z roku 1814 a vyobrazuje, ako mesto vyzeralo pred viac ako 200 rokmi, a tiež pohľad na Vysoké Tatry. Na zadnej strane sú v latinčine buď mená zhotoviteľov alebo tých, čo sa podieľali na rekonštrukcii. Druhý pergamen má menný zoznam a po bližšom preskúmaní uvidíme, či sú to mená vtedajších senátorov, ľudí, čo sa podieľali na rekonštrukcii alebo významných občanov, ktorí prispeli na rekonštrukciu finančne," doplnil primátor mesta Ján Ferenčák.

Reduta v Kežmarku bola odovzdaná na rekonštrukciu 26. marca 2021. Ako priblížila Sosková, projekt obsahuje opravy a nátery fasády, opravu omietok, výmenu pieskovcových obkladov sokla a pilierov, výmenu výplní dverných a okenných otvorov a komplet výmenu strešnej krytiny a poškodených častí krovu.

"Súčasťou fasády je nástenná maľba, ktorá si vyžaduje reštaurátorský prieskum a následné reštaurátorské opravy. Obnovený vnútorný dvor bude verejne prístupný a bude slúžiť na účely expozície," dodala Sosková.

Komentáre