Štýl

VIDEO: Trenčianski folkloristi zažiarili na svetovom festivale

"Medzinárodný úspech je o to cennejší, že FS Úsmev vznikol len v roku 2019 a jeho činnosť výrazne poznačila pandémia nového koronavírusu. "

TASR, 12. mája 2022 22:07
Na snímke členovia trenčianskeho folklórneho súboru Úsmev pózujú pre fotografiu počas skúšky súboru, 11. mája 2022 v Kubrej mestskej časti Trenčína. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Trenčiansky folklórny súbor (FS) Úsmev si pripísal významný medzinárodný úspech. Na svetovom folklórnom festivale v Taliansku a vo Francúzsku (World Folklore Festival - Cote D'Azur – San Remo 2022 - Diano Marina – Cannes) skončili Trenčania v konkurencii viac ako 40 súborov z celého sveta na druhej priečke. TASR o tom informovala programová vedúca FS Úsmev Margita Ivaničková.

"Podmienky účasti boli náročné. Všetky súbory sa museli predstaviť s pásmom vo veľkom sprievode a pripraviť si tri rôzne choreografie, ktoré predviedli porotám na troch rôznych pódiách v Taliansku a vo Francúzsku. Umiestniť sa v takejto konkurencii na druhom mieste je pre nás obrovskou poctou a ešte väčším záväzkom," doplnila programové vedúca.

FS Úsmev sa na festivale predstavil s pásmami z trenčianskeho regiónu a z východoslovenských Raslavíc. Publikum podľa nej vedelo oceniť slovenský folklór, jeho dynamiku a podmanivosť. Súčasťou vystúpení na festivale boli aj mladí hudobníci z heligónkovej akadémie Jozefa Opatovského zo Soblahova.

Medzinárodný úspech je o to cennejší, že FS Úsmev vznikol len v roku 2019 a jeho činnosť výrazne poznačila pandémia nového koronavírusu.



"Súbor bol dva roky paralyzovaný, nesmeli sme nacvičovať. Potom prišla pozvánka na svetový festival. Bola to neodmietnuteľná ponuka. Museli sme tvrdo zapracovať. S profesionálnou podporou muzikantov, hlasových pedagógov, choreografov a s obrovským nasadením všetkých členov súboru sa nám to podarilo zvládnuť," doplnila Ivaničková.

Ako dodala, medzinárodný úspech je pre súbor záväzkom do ďalšej práce, už o dva mesiace sa opäť predstavia na medzinárodnej scéne na folklórnom festivale v Čiernej Hore. Najväčšie vyznamenanie pre súbor na domácej scéne je podľa nej pozvánka na Hontiansku parádu do Hrušova.




Komentáre