Štýl

V USA STAVAJÚ ORLOJ AKO V PRAHE: So sochami imigrantov

"Umelecké diela budú súčasťou orloja pred Národným českým a slovenským múzeom a knižnicou v Cedar Rapids v štáte Iowa. Sochár vytvoril celkovo 12 sôch. "

TASR, 6. augusta 2024 11:53
Rozlúčka so sochami v ateliéri A. Haršányho. Foto: Rudol Baranovič
V americkom meste Cedar Rapids, v štáte Iowa, sa rodí mimoriadne netradičný projekt – orloj pražského typu, ktorý bude obsahovať namiesto rotujúcich dvanástich apoštolov dvanásť imigrantov z územia dnešnej Českej republiky a Slovenska.

Veža s astronomickými hodinami bude stáť pred Národným českým a slovenským múzeom a knižnicou (National Czech and Slovak Museum and Library - NCSML) a bude slávnostne odhalená už koncom budúceho mesiaca – 27. septembra, za účasti prezidenta Českej republiky Petra Pavla a Slovenskej republiky Petra Pellegriniho (obaja sa v tomto čase zúčastňujú na Valnom zhromaždení OSN, čo využili organizátori).

Socha z orloja - matka s dieťaťom Foto: Rudol Baranovič


Slovenský akademický sochár Andrej Haršány, autor sôch do orloja. Foto: Rudol Baranovič


Dátum odhalenia orloja nebol zvolený náhodne. V tomto roku si totiž NCSML pripomína 50. výročie od svojho založenia a pripravuje sa svoje jubileum náležite osláviť. Ide o jedinú profesionálnu organizáciu tohto typu v USA (má vyše tridsať zamestnancov a mnohých dobrovoľných spolupracovníkov), ktorá sa snaží dokumentovať a prezentovať dedičstvo a vklad českých a slovenských imigrantov do rozvoja Spojených štátov a zároveň budovať mosty medzi troma modernými štátmi – Českom, Slovenskom a USA. Múzeum a knižnica v Cedar Rapids sa vďaka kvalite svojej práce stála súčasťou prestížnej celoamerickej siete múzeí Smithsonovho inštitútu (Smithsonian Institution), ktorý má centrálu vo Washingtone.

Pri odhaľovaní a „rozlúčke“ so sochami z dubového dreva z Malých Karpát sa zúčastnil župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič (vľavo), ako aj viceprezident NCSML Dalibor Mikuláš (vpravo). Foto: Rudol Baranovič


Orloj v Cedar Rapids bude postavený zo zbierok a darov amerických krajanov a priaznivcov. Na jeho realizácii sa podieľajú americkí stavitelia, majstri hodinári z Prahy zo SPEL Company (tí budú mechanizmus veľkých hodín na diaľku kontrolovať) a slovenský akademický sochár Andrej Haršány, ktorý má ateliér v dedine Borová pri Trnave. Jeho kolekcia 12 sôch (vážia 30 až 40 kg a reprezentujú profesie prisťahovalcov, napríklad baníka, kováča, mäsiara, či mníšku) opustila tento týždeň Slovensko a putuje cez oceán.

Baník - socha z orloja Foto: Rudol Baranovič


Pri odhaľovaní a „rozlúčke“ so sochami z dubového dreva z Malých Karpát sa zúčastnil aj starosta z Borovej Igor Košík, župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ako aj viceprezident NCSML Dalibor Mikuláš.

O udalosti informoval aj Trnavský samosprávny kraj
V ateliéri sochára Andreja Haršányho v obci Borová v Trnavskom okrese v sobotu 27. júla o 17.00 h slávnostne odhalili sochy, ktoré poputujú do USA.

Ako informoval Trnavský samosprávny kraj (TTSK), umelecké diela budú súčasťou orloja pred Národným českým a slovenským múzeom a knižnicou v Cedar Rapids v štáte Iowa. Sochár vytvoril celkovo 12 sôch. "Predstavujú prisťahovalcov s profesiami, ktorí v minulosti odchádzali do USA za prácou a novou budúcnosťou," doplnil TTSK.

Národné české a slovenské múzeum a knižnica v meste Cedar Rapids sa zameriava na českú a slovenskú históriu a kultúru a takisto na osudy emigrantov a ich potomkov v USA. Múzeum bolo založené v roku 1974 a do súčasnej budovy sa presťahovalo v roku 1983.







Komentáre