Štýl

V Košiciach prezentujú výstavu s názvom Ad maiorem Dei gloriam

"Návštevníci si prostredníctvom nej môžu pozrieť viac ako 300 exponátov. "

TASR, 26. júla 2024 17:25
Na snímke návštevníčka počas vernisáže výstavy Ad maiorem Dei gloriam vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach 17. júla 2024. Foto: TASR - František Iván

Estetické vnímanie skutočného a transcendentného sveta v minulosti predstaví výstava s názvom Ad maiorem Dei gloriam, ktorú ponúka Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach. Návštevníci si prostredníctvom nej môžu pozrieť viac ako 300 exponátov. Medzi nimi sú aj predmety, ktoré doposiaľ bežnej verejnosti neboli sprístupnené. TASR o tom informovala autorka výstavy a kustódka Mária Krišovská.

Ako pripomenula, viera v Boha a náboženstvo boli v minulosti jedným z hnacích motorov rozvoja architektúry a umenia. Rímskokatolícka cirkev pritom mala veľký celospoločenský vplyv a bola významným mecénom pre mnohých umelcov a remeselníkov. Výstava je koncipovaná do troch tematických okruhov, a to umenie a architektúra, liturgia a obrady a osobný kult a prejavy zbožnosti.

Prezentuje exponáty od čias Tridentského koncilu po Druhý vatikánsky koncil. Mapuje obdobie od konca renesancie do polovice 20. storočia a poukazuje na meniace sa estetické normy a vkus umelcov. Návštevníci podľa Krišovskej uvidia pestrú paletu výtvorov - predovšetkým umelecké diela, zlatnícke práce, historické fotografie, fajansu, etnografické zbierky a iné.

"Môžu sa tešiť na emailové medailóny nášho najznámejšieho zlatníckeho majstra Jána Silašiho, ktorého dielo je národnou kultúrnou pamiatkou, kópiu Raffaelovej Madonny del Alba, ktorej originál sa nachádza v Národnej galérii v New Yorku, či Madonnu della Scala od florentského umelca Andreu Sarta, ktorej originál je vystavený v Múzeu Prado v Madride," spresnila.

Záštitu nad výstavou prevzal košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. Sprístupnená je v Historickej účelovej budove VSM na Námestí Maratónu mieru do 16. novembra.







Komentáre