Štýl

V Liptovskom Mikuláši pribudla nová atrakcia, nadrozmerná ruka

"Pevná oceľová konštrukcia diela podľa neho odkazuje na tvrdú prácu predkov. "

TASR, 23. júla 2024 12:06
Má pripomínať aj protetickú ruku, ktorú skonštruoval liptovskomikulášsky rodák Aurel Stodola v roku 1915, a zároveň aj ruku robotickú. Foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

Historické centrum Liptovského Mikuláša má od pondelka novú atrakciu, nadrozmernú ruku. Reprezentuje pracovitosť, tvorivosť a šikovnosť Liptovskomikulášanov, informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková.

"Znázorňuje tiež tradíciu remesla, vzdelanosti, kresťanskej výchovy a silného národného povedomia, ktoré si ľudia v našom meste vzájomne odovzdávajú celé desaťročia," priblížil strategický manažér mesta Ján Blcháč mladší.

Pevná oceľová konštrukcia diela podľa neho odkazuje na tvrdú prácu predkov. Má pripomínať aj protetickú ruku, ktorú skonštruoval liptovskomikulášsky rodák Aurel Stodola v roku 1915, a zároveň aj ruku robotickú.

"Mne osobne ruka pripomína aj výjav z Michelangelovho obrazu Stvorenie Adama, je to taká iskra života. Zároveň sa môžeme rozprávať o tieňovom divadle, pretože tiene, ktoré počas dňa konštrukcia vrhá, sa menia v závislosti od slnečného žiarenia a vytvárajú zaujímavé geometrické štruktúry," vysvetlil zhotoviteľ diela Vladimír Lofaj.

Bez ručnej práce sa v minulosti nezaobišla ani výroba a predaj tovaru, preto pri príležitosti Roku remesla a 600. výročia získania jarmočných privilégií navrhlo mesto symbolicky umiestniť na námestie dielo práve v tvare ruky.




Komentáre