Štýl

V Múzeu holokaustu sprístupnili výstavu o nacistickej genocíde Rómov

"Konečný počet obetí rómskeho holokaustu počas druhej svetovej vojny nie je dodnes známy, odhady hovoria až o počte 500.000 zavraždených."

TASR/Webmagazin.sk, 31. júla 2020 11:47
Ilustračné foto Foto: TASR Henrich Mišovič

Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu (2. 8.) sprístupnilo Slovenské národné múzeum – Múzeum holokaustu v Seredi vo štvrtok výstavu s názvom „Rasová diagnóza: Cigán“ – Nacistická genocída Sintov a Rómov a dlhý boj o uznanie. Výstava, ktorá je verejnosti sprístupnená do 2. septembra, mapuje okrem iného prenasledovanie Rómov a Sintov v jednotlivých krajinách Európy. Informuje o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Na stredajšej (29. 7.) vernisáži sa zúčastnil aj štátny tajomník rezortu Radoslav Kutaš. V príhovore okrem iného ocenil aktivitu Slovenska ako člena Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu. "Verím, že aj táto výnimočná výstava, ktorá mapuje život Sintov a Rómov počas vojny, ich nacistickú perzekúciu a genocídu, sprostredkuje návštevníkom skúsenosť a prispeje tak k vzájomnému porozumeniu a zlepšeniu života rómskej menšiny v Slovenskej republike," uviedol Kutaš.

Expozíciu pripravilo múzeum v spolupráci s Dokumentačným a kultúrnym centrom nemeckých Sintov a Rómov a Veľvyslanectvom Spolkovej republiky Nemecko Bratislava.

Konečný počet obetí rómskeho holokaustu počas druhej svetovej vojny nie je dodnes známy, odhady hovoria až o počte 500.000 zavraždených.

Komentáre