Štýl

V Čičmianskej galérii slávy predstavili aj D. Jurkoviča a K. Plicku

"Projekt Galéria slávy predstavuje významné osobnosti pochádzajúce z obcí žilinského regiónu."

TASR, 28. júla 2020 11:07
Na snímke účastník Celoslovenského stretnutia fujaristov v Čičmanoch počas koncertu 28. septembra 2019. Foto: TASR/Erika Ďurčová
Žilina 27. júla (TASR) – Čičmiansku galériu slávy predstavilo v pondelok Krajské kultúrne stredisko (KrKS) v Žiline na svojej internetovej stránke a na sociálnej sieti. Podľa riaditeľa KrKS Petra Ničíka predstavuje projekt Galéria slávy osobnosti obcí v žilinskom regióne.

Doplnil, že prvá edícia priblížila v piatich častiach Terchovskú galériu slávy. "Našou ambíciou je nielen vzdať poctu ľuďom, ako boli slovenský Sokrates – Adam František Kollár z Terchovej, alebo Jozef Ignác Bajza, ktorý sa narodil v Predmieri. Okrem takýchto velikánov chceme predstaviť aj osobnosti, o ktorých bežne veľa ľudí nevie. A vzdať im poctu," podotkol Ničík.

"Aj v Čičmanoch sme našli velikánov, ako bol hudobný vedec Jozef Kresánek, ktorý sa tu priamo narodil. A ďalších významných ľudí, ktorí sa síce v Čičmanoch nenarodili, ale venovali im kus života. Napríklad architekt Dušan Jurkovič, alebo etnograf a filmár Karol Plicka. A ľudí, spojených s tradičnou ľudovou tvorbou, ktorí tu takisto zanechali svoju pečať. Napríklad rezbár Vít Pieš, alebo niekoľko výšivkárok," povedal riaditeľ KrKS.

Pripomenul, že Čičmany sú originálne svojou architektúrou. "Práve tou, ktorú Dušan Jurkovič spoluobjavil a prezentoval na československej národopisnej výstave v Prahe. V súčasnosti sú Čičmany známe aj festivalom, na ktorom sa posledný septembrový víkend stretávajú fujaristi z celého Slovenska. Je to veľmi komorné podujatie s domáckou atmosférou a nefalšovaným vzťahom k tradícii. V septembri sa fujaristi zídu už na 15. ročníku," dodal Ničík.
Dušan Jurkovič, najznámejší slovenský architekt prvej polovice 20. storočia je autorom prestavby budovy kúpeľov v Luhačoviciach. Foto: TASR Jozef Ďurník

Architekt Dušan Jurkovič je autorom návrhu budovy visutej lanovky v Tatranskej Lomnici. Foto: TASR Oliver Ondráš

Architekt Dušan Jurkovič je autorom návrhu Štefánikovej mohyly v Brezovej pod Bradlom. Foto: TASR Róbert Fritz

Spišský hrad a Spišská kapitula na fotografii Karola Plicku. Foto: TASR Jakub Kotian

Dievčatko v kroji na fotografii Karola Plicku. Foto: TASR Jakub Kotian

Komentáre