Štýl

V historickom dome v Betliari sa bude vďaka OZ Čierne diery opäť bývať

"Pre pamiatky je najlepšie, keď si môžu zachovať svoju pôvodnú funkciu. V regiónoch Slovenska je množstvo takýchto domov, ktoré sú zbytočne prázdne a potrebovali by nový impulz."

TASR, 16. mája 2022 14:28
V lokalite Nižná Maša v katastri obce Betliar, okres Rožňava sa zachovali dva poschodové bytové domy z 19. storočia postavené pre zamestnancov bývalého železiarskeho podniku Andrássyovcov a Nádašdyovcov. Foto: FB Čierne diery, foto Vlado Eliáš


Bytový dom z 19. storočia nachádzajúci sa v obci Betliar v okrese Rožňava, ktorý je i národnou kultúrnou pamiatkou (NKP), by po rokoch mohol slúžiť opäť na bývanie. Občianske združenie (OZ) Čierne diery kúpilo v historickom dome väčšinu bytov a plánuje ich rekonštrukciu. Pre TASR to za OZ uviedol Martin Lipták.

Historický bytový dom je pozostatkom zaniknutej železiarne v časti obce Nižná Maša. Zo závodu sa do dnešného dňa zachovali len dve bytovky z 19. storočia, ktoré sú chránené ako NKP. OZ v jednom z domov kúpilo spoločne s partnermi od individuálnych vlastníkov päť bytov. Tie budú po rokoch bez dostatočnej údržby potrebovať rekonštrukciu.

"Väčšina z týchto bytov je prázdna, niektoré nemajú okná ani dvere. Dva z bytov kúpilo občianske združenie Čierne diery z vlastných zdrojov z tvorby grafických diel a kníh. Zvyšné byty kúpili naši partneri, manželia architekti Boris a Katarína Hrbáňovci a architektka Lenka Weinzettlová," priblížil Lipták.

Myšlienkou OZ je historickú stavbu zrekonštruovať tak, aby si zachovala svoju pôvodnú funkciu bývania a nezostala chátrať. "Po rekonštrukcii byty poskytneme na nájomné bývanie za dostupnú cenu pre ľudí, ktorým to pomôže alebo, naopak, ktorí pomôžu regiónu," dodal Lipták. Projekt je podľa jeho slov len v začiatkoch, po kúpe bytov nasleduje príprava zámeru a dokumentácie v komunikácii s pamiatkovým úradom.

OZ Čierne diery sa od roku 2014 venuje príbehom, popularizácii a záchrane historických a architektonických pamiatok na Slovensku. V regióne Gemer pracuje aj na projekte zážitkového ubytovania v coburgovskom kaštieli v Jelšave.

Komentáre