Štýl

V Galérii Jabloň v Prievidzi otvorili Bádateľskú knižnicu

"Bádateľská knižnica bude združovať všetok dostupný archív regionálnych médií. Okrem toho bude obsahovať monografie miest a obcí hornej Nitry a ďalšie odborné periodiká."

TASR, Webmagazin.sk, 7. novembra 2022 11:09
Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Bádateľskú knižnicu sprístupnilo pre verejnosť vo svojich priestoroch prievidzské kultúrne a kreatívne centrum Galéria Jabloň. Zameriava sa na históriu hornej Nitry, ktorú chce uchrániť pre ďalšie generácie a zabrániť tak ničeniu archívov. TASR o tom informoval autor myšlienky vzniku knižnice Michal Dobiaš z Galérie Jabloň.

"Bádateľská knižnica bude združovať všetok dostupný archív regionálnych médií, ku ktorým sa dostaneme. Okrem toho bude obsahovať monografie miest a obcí hornej Nitry a ďalšie odborné periodiká a knihy, ktoré sa týkajú nášho regiónu," priblížil Dobiaš.

Verejnosť v knižnici nájde archív médií, ako MY Hornonitrianske noviny, Prievidzsko a Regionálna televízia Prievidza, ktoré sa zároveň stali partnermi projektu. Okrem nich si záujemcovia môžu zalistovať aj v historických výtlačkoch z polovice 20. storočia, ktoré na území mesta vychádzali. Najstarší je z januára 1958, keď novinári prinášali najnovšie správy z regiónu v týždenníku Naše slovo a písali napríklad o zriadení obecnej práčovne v Tužine.

Podľa Dobiaša sa Bádateľská knižnica nebude snažiť suplovať tú hornonitriansku či mestskú a nebude fungovať ani ako bežná knižnica. "Bude sa zameriavať výhradne na dokumentovanie histórie mesta a regiónu a zbierku kníh a periodík nebude možné požičať si," podotkol.

Knižnica naďalej rozširuje svoj archív, pomôcť jej v tom môže i verejnosť podarovaním výtlačku mestských či regionálnych novín, prípadne knihy o hornej Nitre alebo starého telefónneho zoznamu.

Komentáre