Štýl

V galérii Danubiana otvoria výstavu obrazov Juraja Kukuru

"Jedinečné výtvarné diela vznikali priamo počas predstavení inscenácie Biblia v bratislavskom divadle Aréna. Výstava bola inštalovaná už od Veľkej noci, no prístupná bola dosiaľ len virtuálne."

TASR/Webmagazin.sk, 22. júna 2020 15:24
Z otvorenia výstavy diel Juraja Kukuru v Danubiane, múzeu moderného umenia. Foto: Facebook Danubiana


Predstavenie BIBLIA - scénické čítanie biblických príbehov, hudobno-divadelné, ale i výtvarné performance v podaní Juraja Kukuru a v réžii Rastislava Balleka, vzniklo v koprodukcii so Slovenskou filharmóniou a stalo sa ďalšou časťou tzv. Občianskeho cyklu Divadla Aréna. V priebehu každého predstavenia vzniká na základe príbehov z Biblie, pred očami divákov, jedinečný umelecký artefakt, ktorý sa od reprízy k repríze odlišuje, a ktorého definitívna podoba závisí nielen od momentálneho rozpoloženia jeho autora – Juraja Kukuru, ale i od toho ako biblický príbeh prebieha, no predovšetkým ako sa maliarskym rukopisom príbehy prenášajú na plátno. Maliarske vyjadrenie je nesmierne dramatické a expresívne. Pred očami divákov Kukura sprítomňuje silné emocionálne zážitky, ktoré ukladá do rôznych kontrastných farebných vrstiev. Jeho úžasný herecký prejav je tak vytvorenými plátnami doplnený odvážnou gestickou maľbou.

Kukurove výtvarné diela sú inštalované v priestore nazývanom "Srdce múzea". "Nachádza sa tu 14 obrazov, čo symbolizuje 14 zastavení na krížovej ceste Via Dolorosa, ktorú Ježiš Kristus podstúpil v Jeruzaleme predtým, ako bol na Golgote ukrižovaný," priblížil Ján Lukáč, PR manažér Divadla Aréna s tým, že pätnásty obraz je umiestnený vo vedľajšom priestore. Kurátorkou výstavy je Dagmar Srnenská.

Výstavu s názvom Od stvorenia ku krížu sprístupnia verejnosti 27. júna 2020.

Komentáre