Štýl

Umelec Banksy odhalil tri nové diela so zvieracím motívom

"Umelec zverejnil fotografie svojej najnovšej tvorby na sociálnej sieti Instagram pričom tak ako obvykle neposkytol žiadne vysvetlenie o ich posolstve. "

TASR, 8. augusta 2024 14:20
Na archívnej snímke putovná výstava britského streetartového umelca Banksyho pod názvom The Mystery of Banksy – A Genius Mind v Osle. Foto: TASR/AP


Britský pouličný výtvarný umelec Banksy v stredu v Londýne odhalil svoje tretie dielo v priebehu troch dní. Po maľbách kozy a dvoch slonov fanúšikov nadchol maľbou troch opíc. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Umelec zverejnil fotografie svojej najnovšej tvorby na sociálnej sieti Instagram pričom tak ako obvykle neposkytol žiadne vysvetlenie o ich posolstve. Je tiež nezvyčajné, v akom rýchlom časovom slede sa jeho diela objavili, pretože väčšinou ich zverejňuje v rozmedzí niekoľkých mesiacov.

Prvé dielo z tejto kolekcie sa objavilo v pondelok v Richmonde na juhozápade Londýna. Ide o vyobrazenie kozy na vrchole múru, z ktorého padajú kamene.

"Myslím si, že v skutočnosti ide o horskú gazelu z Palestíny. Takže sa domnievam, že dielo má niečo spoločné s Palestínou," povedal miestny umelec Daniel Lloyd-Morgan.

Dve siluety slonov s chobotmi natiahnutými k sebe boli objavené v utorok v Chelsea na juhozápade Londýna.

V stredu zaujali pozornosť na boku železničného mosta v Brick Lane vo východnom Londýne tri opice zobrazené tak, akoby sa hojdali. Podľa jedného z obdivovateľov najnovšieho diela, Banksy najnovšou kolekciou odkazuje na ekologickú krízu, ktorá ohrozuje ľudstvo.

Diela sa objavili v čase násilných protestov organizovaných krajnou pravicou v Anglicku v súvislosti s vraždou troch dievčat. Terčom útokov sa stali aj hotely, v ktorých sú ubytovaní utečenci. AFP pripomína, že Banksy vo svojej tvorbe opakovane prejavil sympatie voči utečencom. Na hudobnom festivale Glastonbury minulý mesiac spustil pouličný umelec na davy fanúšikov nafukovací čln, na ktorom boli zobrazené figuríny migrantov v záchranných vestách.


Komentáre