Štýl

Do bratislavskej galérie Umelka sa vracia Dizajn bez hraníc

"Okrem tradičnej dizajnérskej tematiky, ako nábytok či interiérové doplnky, môžu návštevníci výstavy vidieť aj súčasný šperk, zvukové objekty, ale aj ekologické a spoločensky zodpovedné diela."

TASR, 13. júla 2024 8:35
Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

V galérii Umelka v Bratislave otvoria v piatok vernisážou medzinárodnú výstavu Dizajn bez hraníc (Design without borders). Multitematický koncept pôvodom z Maďarska bude Umelka hostiť po druhýkrát. Na tohtoročnej výstave budú môcť návštevníci vidieť okrem diel dizajnérov z regiónu V4 aj výber z tvorby takmer 140 umelcov z 12 krajín.

Okrem tradičnej dizajnérskej tematiky, ako nábytok či interiérové doplnky, môžu návštevníci výstavy vidieť aj súčasný šperk, zvukové objekty, ale aj ekologické a spoločensky zodpovedné diela. Bližšie informácie o dielach sa návštevníci môžu dozvedieť na kurátorskej komentovanej prehliadke, ktorá bude 19. júla.

Zámerom výstavy je podľa organizátorov prekračovať hranice medzi žánrami a témami. Jej názov má odrážať tiež medzinárodnosť, regionálny dialóg, európsku jednotu a spájanie rôznych generácií umelcov. "Výber výstavy zahŕňa diela rôznych generácií, od univerzitných študentov až po medzinárodne uznávaných dizajnérov a zrelých umelcov," doplnili organizátori.

"Zakladajúci kurátori, textilná dizajnérka Szilvia Szigeti a interiérový dizajnér Tamás Radnóti, považujú komunikáciu medzi tvorcami rôznych umeleckých odvetví za mimoriadne dôležitú. Pri príležitosti bratislavskej výstavy, nadväzujúcej na výstavu v Budapešti, sa 19. a 20. júla uskutočnia dva koncerty," uviedli organizátori.

Na koncertoch vystúpi akordeónové trio s klasickou aj modernou hudbou a ďalší deň sa predstaví budapeštianska skupina hrajúca súčasnú hudbu na historických nástrojoch ako čembalo či barokové husle.

Výstava a séria sprievodných podujatí sa koná v rámci festivalu Bratislavské kultúrne leto a potrvá do 10. augusta. Nadväzuje na pôvodnú výstavu Design without borders, ktorá bola v Kiscelliho múzeu v Budapešti a tento rok oslávila 20. výročie.




Komentáre