Štýl

Trnavské múzeum predstavuje paličkovanú babkovú čipku z Krakovian

"Návštevníci si ju môžu pozrieť do 15. januára budúceho roka."

TASR, 22. septembra 2022 13:37
Na snímke predvádza folklórny súbor Žito začepčenie nevesty na Svadobnej výstave v obci Krakovany. Folkloristi sú oblečení v krojoch z piešťanského regiónu a v tejto forme robia tento tradičný zvyk aj na svadbách. Krakovany, 4. marca 2017 Foto: TASR/Martin Palkovič

Novou výstavou Západoslovenského múzea (ZsM) v Trnave je Krása ľudového odevu. Jej podtitul Paličkovaná babková čipka – dokument bohatstva odkazuje na tradíciu paličkovanej čipky v obci Krakovany a jej okolí, ktorá je výnimočná v slovenskom i medzinárodnom kontexte. Výstava vznikla v spolupráci s občianskymi združeniami (OZ) Bábence Krakovany a Za krakovskú bránu a návštevníci si ju môžu pozrieť do 15. januára budúceho roka. Informovala o tom riaditeľka ZsM Martina Bocánová.

"Predstavujeme mužské aj ženské kroje, kde sa kladie dôraz na ich ozdobnosť, ktorá je nielen v bohatej výšivke, ako sme na západnom Slovensku zvyknutí, ale práve v paličkovanej čipke," uviedla. Babková čipka je však unikátom, keďže je paličkovaná na rozdiel od zaužívaných štyroch až piatimi paličkami – babkami. Pri práci sa používajú archaické paličky s guličkou na konci, ktoré sú známe a používané napríklad v Belgicku. Špecifický spôsob tvorby paličkovanej babkovej čipky nebol zdokumentovaný nikde na svete okrem obcí Trebatice, Stráže (teraz súčasť Krakovian), Krakovany, Ostrov, Bašovce, Pobedim, Horná Streda, Očkov, Částkovce, Korytné (teraz súčasť Podolia) a Podolie.

Znalosť tejto zručnosti sa v minulosti odovzdávala z generácie na generáciu a bola prioritne doménou žien, ktoré paličkovali vo svojom voľnom čase po práci. "Výrobe paličkovanej čipky sa venovali ženy a dievčatá bežne pre vlastnú potrebu, prípadne na predaj. Neskôr sa všeobecná znalosť tohto umenia vytrácala a stala sa skôr zvláštnosťou. O jej záchranu, oživenie, vzbudenie záujmu o túto techniku a tiež rozšírenie znalosti technológie výroby paličkovanej babkovej čipky doma aj v zahraničí sa zaslúžili práve OZ Bábence Krakovany a Za krakovskú bránu," doplnila Bocánová. V súčasnosti si našla čipka uplatnenie i v modernom svete ako plnohodnotná ozdoba spoločenských šiat a doplnkov a je dôležitým prvkom tradičnej kultúry a nášho kultúrneho dedičstva. V obci Krakovany sa každoročne koná aj festival paličkovanej čipky.




Komentáre