Štýl

Televízie budú mapovať korunováciu britského kráľa Karola III.

"Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) doplní vysielanie okrem priameho prenosu z korunovácie aj viacerými rozhovormi."

TASR, 5. mája 2023 12:19
Ľudia prechádzajú okolo umeleckej inštalácie zobrazujúcej korunu svätého Edwarda v centre Londýna, v stredu 3. mája 2023. Foto: TASR/AP

Korunováciu britského kráľa Karola III. budú najväčšie slovenské televízie v sobotu (6. 5.) mapovať prostredníctvom priamych prenosov, živých vstupov priamo z Londýna a ďalšieho sprievodného programu.

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) doplní vysielanie okrem priameho prenosu z korunovácie aj viacerými rozhovormi. Spravodajská :24 bude počas dňa informovať o priebehu celej udalosti.

V sobotu večer uvedú na Dvojke premiéru dokumentu Karol III. a Slovensko i dokumentu Zrodený pre trón. "V nedeľu 7. mája si RTVS na Dvojke o 20.25 h pripomenie platinové jubileum vlaňajším programom Alžbeta II. - koncert pre kráľovnú," uviedli z verejnoprávneho telerozhlasu. Nedeľný večer bude na Dvojke v znamení priameho prenosu Korunovačného koncertu na hrade Windsor. Korunovácii sa bude venovať i rozhlasové vysielanie.

Priamy prenos prinesie od sobotného dopoludnia aj TV Markíza. Diváci si budú môcť naživo pozrieť celý program korunovácie, počnúc odchodom kráľa Karola III. z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva na korunovačný akt. "Ten bude simultánne tlmočený do slovenčiny. Mimoriadna relácia bude vrcholiť pri Buckinghamskom paláci, kde Karol III. z balkóna už ako korunovaný kráľ zamáva svojmu ľudu," priblížili z televízie.

Korunováciu sprostredkuje v priamom prenose i spravodajská televízia Joj 24. Tejto udalosti bude venovaná aj relácia Svet 24. "Udalosť, akou je korunovácia nového britského panovníka, je z pohľadu spravodajstva náročnou a zároveň veľmi príjemnou prácou," povedal šéfredaktor Joj 24 Dárius Haraksin.

Mimoriadne vysielanie spojené s priamym prenosom z korunovácie Karola III. spustia televízie spravidla v sobotu o 11.00 h. V štúdiách sa vystriedajú viacerí hostia. Televízie budú mať svojich redaktorov aj priamo v Londýne, odkiaľ sa prihlásia v živých vstupoch.

Programovú štruktúru v súvislosti s touto udalosťou upravila aj spravodajská TA3. V mimoriadnom štúdiu privítajú viacerých hostí. Ako ďalej uviedla riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja televízie Oľga Dúbravská, pripravujú množstvo reportáží. Napríklad profil Karola III. či korunováciu Alžbety II. pred 70 rokmi.


Komentáre