Štýl

Drevené chrámy vo Svidníku zapísané v UNESCO sú chránené proti požiaru

"V oboch chrámoch sú inštalované hlásiče požiaru reagujúce na prítomnosť otvoreného ohňa a dymu."

TASR, 31. marca 2023 12:13
Dva gréckokatolícke drevené chrámy, ktoré sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO, sú chránené proti požiaru. Foto: TASR - Maroš Černý

Dva gréckokatolícke drevené chrámy, ktoré sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO, sú chránené proti požiaru. Ide o Chrám sv. archanjela Michala v Ladomirovej z roku 1742 a Chrám sv. Bazila Veľkého v Bodružale z roku 1658. Pre TASR to uviedol hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"V oboch chrámoch sú inštalované hlásiče požiaru reagujúce na prítomnosť otvoreného ohňa a dymu. Taktiež sú v nich umiestnené viaceré práškové hasiace prístroje, ktoré sú pravidelne kontrolované a prechádzajú tlakovou skúškou. Zároveň vnútorný priestor monitorujú aj pohybové senzory, ktoré v prípade narušenia objektu upozorňujú miestneho kňaza a políciu. Tým je chránený aj hnuteľný majetok v chráme," uviedol Pavlišinovič.

Ako povedal, vnútornou smernicou bolo nariadené, aby všetky chrámy Prešovskej archieparchie, a to bez rozdielu - či ide o chrám UNESCO, národnú kultúrnu pamiatku alebo nový chrám -boli poistené.


"Drevené chrámy v Bodružale a v Ladomirovej sú poistené voči združenému živlu, a teda aj proti požiaru, taktiež proti krádeži a vandalizmu. Poistený je aj hnuteľný majetok a vybavenie chrámu, ako sú vzácne ikony a liturgické náčinie," doplnil Pavlišinovič.

Ako ďalej povedal, reagujú na akékoľvek výzvy, ktorými ministerstvo kultúry chce podporiť ochranu a zabezpečenie týchto skvostov byzantskej kultúry pod karpatským oblúkom.

"Aj za pomoci dotácií od štátu boli chrámy komplexne opravené a drevo ošetrené prípravkami s fungicídnym a insekticídnym účinkom. Určite však uvítame a budeme sa snažiť promptne implementovať akékoľvek návrhy na lepšie zabezpečenie chrámov, obzvlášť voči požiarom, ktoré aj po nešťastnej skúsenosti z Banskej Štiavnice budú zo strany štátnych orgánov navrhované," dodal hovorca.







Komentáre