Štýl

SR predkladá prvú nomináciu na zápis do UNESCO zoznamu ochrany NKD

"O vôbec prvý zápis SR do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) UNESCO sa bude uchádzať Škola remesiel ÚĽUV."

TASR, 31. marca 2023 11:31
Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Slovensko v piatok oficiálne predložilo novú medzinárodnú nomináciu na zápis do zoznamu UNESCO. O vôbec prvý zápis SR do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) UNESCO sa bude uchádzať Škola remesiel ÚĽUV. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR.

"Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) podpísala nominačný spis, ktorý k dnešnému dňu SR oficiálne predkladá na zápis do svetového zoznamu UNESCO," informovala hovorkyňa MK Zuzana Viciaňová. "Schvaľovací cyklus nominácie bude ukončený v roku 2024," dodala.

Zoznam najlepších spôsobov ochrany NKD je medzinárodným nástrojom, ktorý umožňuje členským krajinám, komunitám a partnerom UNESCO zdieľať skúsenosti a príklady v úspešnom zdolávaní výziev pri uchovávaní nehmotného kultúrneho dedičstva pre budúce generácie. Cieľom zoznamu je vytvoriť a uchovať modely dobrej praxe, ktoré môžu byť adaptované i v iných krajinách a podmienkach.

"Aktuálne je na tomto svetovom zozname zapísaných 33 aktivít z 31 krajín," priblížila Viciaňová. V národnom zozname sú štyri slovenské aktivity, okrem Školy remesiel ÚĽUV, ktorá bola zapísaná ako prvá v roku 2015, sú na zozname tiež Dokumentácia a ochrana drotárstva v Považskom múzeu v Žiline (zapísaná v roku 2017), Cyklus Tanečný dom združenia Dragúni (2018) a Večer v Múzeu oravskej dediny (2019).



Komentáre