Štýl

Spievankovo získalo cenu Slovenská detská kniha roka 2022

"Cenu si spolu s Máriou Podhradskou a Richardom Čanakym prevzal aj obľúbený Michal Hudák, ktorý je rozprávačom knihy a zahral si aj viaceré vtipné zvieratká. "

TASR, 5. mája 2023 11:33
Dvojica známa ako Spievankovo získala cenu pre Detskú knihu roka 2022. Foto: Spievankovo

Hovoriaca kniha Spievankovo z edície Kúzelné čítanie od Albi získala na Panta Rhei Awards ocenenie v kategórii Slovenská detská kniha roka 2022. Cenu si spolu s Máriou Podhradskou a Richardom Čanakym prevzal aj obľúbený Michal Hudák, ktorý je rozprávačom knihy a zahral si aj viaceré vtipné zvieratká. Po veľkom úspechu pripravuje Spievankovo na jeseň ďalšiu knihu o povolaniach.

Kniha Spievankovo sa stala obrovským fenoménom hneď po vydaní. Nápad spojiť jedinečnosť hovoriacej knihy so Spievankou a Zahrajkom mala manažérka projektu Spievankovo.

„Inšpiráciou boli moje dve malé deti, ktoré Kúzelné čítanie doslova milujú a nosia ich všade so sebou. Spojenie hovoriacej knihy so Spievankovom bolo úplne prirodzené. Cena je pre mňa ocenením mojej práce a manažovania všetkých ľudí. Mária hovorí, že som motorom Spievankova, je to teda zadosťučinenie mojej mravenčej práce,“ vyznala sa manažérka Spievankova Ivana Brunová.
Cenu si spolu s Máriou Podhradskou a Richardom Čanakym prevzal aj rozprávač knihy Michal Hudák. Foto: Spievankovo

Výnimočné spojenie Spievankova a knihy Albi ponúka dobrodružné pátranie po miznúcich veciach v Spievankove. Spolu so Spievankou a Zahrajkom deti navštívia tajné miesta, ktoré ste ešte nevideli, pretekajú, zahrajú sa na pirátov, potápačov aj na skrývačku. V knihe je veľa vtipných momentov, prekvapení a na konci aj spoločenská hra.

„Pre mňa je kniha ďalším miestom, kde sa môžeme s deťmi stretnúť. A to prostredníctvom príbehov, ktoré im čítame a piesní, ktoré im spievame. Deti majú špeciálne pero, ktorým sa dotýkajú jednotlivých obrázkov, ktoré nakreslila naša ilustrátorka. My sme im prepožičali svoje hlasy. Pre túto knihu sme zložili 200 úplne nových pesničiek, ktoré nikde inde nenájdete,“ vysvetlila umelecká riaditeľka Spievankova Mária Podhradská alias Spievanka.

„Mojim poslaním je robiť ľudí okolo seba šťastnými a teda najmä deti. Našou tvorbou a knihou sa môžeme navždy zapísať do detských spomienok. Urobiť deťom šťastné detstvo je pre mňa životným poslaním a urobím pre to čokoľvek,“ prezradil Richard Čanaky alias Zahrajko.
Foto: Spievankovo

Na knihe sa podieľali scenáristka Lenka Tomešová, ktorá napísala do knihy úžasné vtipné texty a ilustrátorka Kristína Hroznová. Vynikajúci klavirista Miro Peniak spolu s bubeníkom Dodom Dolinkom nahrali nové piesne. Rozprávačom knihy je populárny Michal Hudák, ktorý si zahral viaceré vtipné zvieratká.

„Vždy, keď mi zavolá niekto zo Spievankova, poviem áno. Pretože na tom vyrastali moje deti a ja s nimi. Mal som pocit, že sme kamaráti a priatelia. A veru to bolo tak, keď sme sa po prvýkrát stretli, bola to láska na celý život. Veľmi sa teším, že som mohol účinkovať v krásnych projektoch Sievankova a verím, že spolupráca bude aj ďalej pokračovať,“ tešil sa moderátor, herec aj hudobník Michal Hudák.

Komentáre