Štýl

Noc s Andersenom prinesie známe rozprávky do slovenských knižníc

"Nezabudnuteľný zážitok z programu v nočnej, alebo netradičnej knižnici, múzeu alebo škole podporuje u detí pozitívny vzťah k čítaniu i knižniciam."

TASR, 31. marca 2023 12:42
Na archívnej snímke Noc s Andersenom v košickom Kulturparku. Foto: TASR František Iván

Slovensko sa zapája do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí Noc s Andersenom. Osemnásty ročník rozprávkovej noci, pod záštitou ministerky kultúry SR Natálie Milanovej, sa bude konať v piatok 31. 3. 2023. Noc plnú dobrodružstva, kreativity a súťaží zažije bezmála 23 000 detí na viac ako 416 miestach.

Prvýkrát sa toto rozprávkové podujatie koná pod záštitou verejného činiteľa na celoštátnej úrovni. „Podujatie Noc s Andersenom už mnoho rokov prostredníctvom neopakovateľných zážitkov šíri lásku k čítaniu a knihám. Vytvára možnosť stretnutí nielen s hrdinami z príbehov, ale aj širokou škálou ľudí, ktorí sa možno v očiach detí stanú čitateľskými hrdinami. Hrdinami, ktorí na vlastnom príklade ukážu deťom krásu knižných príbehov a navedú ich na cestu k stovkám príbehov otvorením knihy”, uviedla Natália Milanová, ministerka kultúry SR.

Noc s Andersenom sa koná vždy v piatok s dátumom blížiacim sa ku dňu narodenín dánskeho rozprávkara – Hansa Christiana Andersena (2. 4. 1805 – 4. 8. 1875).
Na počesť jeho narodenia si zároveň pripomíname Medzinárodný deň detskej knihy, ktorý v roku 1967 vyhlásila medzinárodná mimovládna organizácia UNESCO – IBBY (International Board on Books for Young People – Medzinárodná únia pre detskú knihu). Cieľom tohto dňa je upriamiť pozornosť na detské knihy, podnietiť deti k čítaniu a prehlbovať vzťah ku knihám.
Foto:

Každá knižnica, škola alebo iná inštitúcia pripravuje pre svojich návštevníkov a „nocľažníkov” svoj vlastný originálny program. Spoločným základom sú knižné príbehy a knižní hrdinovia. Nezabudnuteľný zážitok z programu v nočnej, alebo netradičnej knižnici, múzeu alebo škole podporuje u detí pozitívny vzťah k čítaniu i knižniciam. Knižnice navštívia spisovatelia, ilustrátori, primátori, starostovia, hudobníci, majstri ľudových remesiel a ľudia rôznych profesií, aby deťom čítali rozprávky, hrali divadielka.

Spolok slovenských knihovníkov a knižníc koordinuje Noc s Andersenom na Slovensku od roku 2006. Generálnym partnerom podujatia je Vydavateľstvo Slovart, ktoré prihláseným inštitúciám tradične poskytuje knižný dar a knižné ceny do súťaže pre deti. Hlavným mediálnym partnerom podujatia je RTVS – Rádio Regina, ktoré bude v piatok 31. marca 2023 vysielať program so živými reportážami z knižníc.

Digitálna knižnica pre deti KUBO, ktorá prináša prístup k viac ako 1 000 detským knihám bezplatne sprístupní diela H. CH. Andersena a Kristy Bendovej. Stačí si stiahnuť aplikáciu, zaregistrovať sa a môžete čítať kedykoľvek a kdekoľvek.







Komentáre