Štýl

Slovenský fotograf Peter Konečný bude vystavovať v Miláne

"Autorov nezameniteľný estetický rukopis môže na prvý pohľad asociovať s paralelným projektom Minimal, ktorý Konečný predstavil na Slovensku ešte na jar."

TASR Márius Kopcsay, 13. októbra 2020 14:26
Cannes na pravé poludnie. Foto: Peter Konečný

Svoje diela balansujúce na hrane s klasickým výtvarným umením predstaví fotograf Peter Konečný v talianskom Miláne. Vystavovať bude od 16. do 30. októbra v milánskej galérii súčasného umenia M.A.D.S. Jeho fotografický projekt Tušenie predstavuje sériu čiernobielych snímok, ktoré sú novátorským zobrazením aktu

Fotograf, hudobník a básnik Peter Konečný. Foto: Archív Petra Konečného

"Fotografie budú prezentované v rámci výstavy #MIL@NO PHOTO AWARD. Ide pritom o premiéru tohto projektu, keďže tieto svoje diela som zatiaľ nikde nevystavoval," uviedol fotograf, textár, básnik a hudobník Peter Konečný pre TASR.

Autorov nezameniteľný estetický rukopis môže na prvý pohľad asociovať s paralelným projektom Minimal, ktorý Konečný predstavil na Slovensku ešte na jar.

Čiernobiele geometricky presné, náznakové a pritom pocitovo bohaté fotografie mohli vidieť návštevníci známej bratislavskej galérie od 23. júna 2020, kurátorom výstavy bol Marián Pauer.
"Peter Konečný v čase, keď je kultúrny a kreatívny sektor na kolenách, nestráca chuť a odhodlanie tvoriť krásno. Za posledné mesiace vystavoval trikrát, pričom autorskú výstavu Minimal prezentoval v Umelke, najstaršej galérii súčasného umenia na Slovensku," hovorí Andrea Křístek Kozárová, manažérka galérie Umelka a prezidentka International Association of Art Europe.
Plagát. Foto: www.madsmilano.com

Ponuka vystavovať v Miláne prišla nečakane. "Je to trocha ako z rozprávky. Na sociálnej sieti, ktorej vlastne vôbec nerozumiete, nájdete správu od kurátorky milánskej galérie. Poviete si, že to je asi nejaký podvod. Lenže ono je to naozaj," prezradil autor o začiatkoch komunikácie s renomovanou výstavnou sieňou.
"Naša galéria M.A.D.S. má v rámci nasledujúcej výstavy fotografií česť predstaviť aj Petra Konečného. Vo svojich záberoch zachytáva dokonalú rovnováhu krásy, harmónie, zmyselnosti a jemnosti. Jeho fotografie majú pozoruhodnú estetickú hodnotu. Dokáže zachytiť pohyb v nepohyblivom obraze zmrazenom v čase a priestore," povedala Vanessa Viti, výtvarná kritička a kurátorka milánskej galérie.

Témou, na ktorú Peter Konečný sústredil svoju pozornosť a svoj objektív, je tento raz ženské telo. Napriek tomu, že opäť ide o diametrálne odlišný žáner, jeho videnie sveta a stvárňovaného objektu ostáva rovnaké.
"Minimalizmus Petrovi Konečnému pristane. V najnovších fotografiách oblieka ženskú siluetu do závoja tichého svetla. Diela zahalené v jemnosti a opatrnosti, ako aktuálne my všetci v rúškach, v náznakoch, ale zároveň zrozumiteľne zrkadlia realitu. V čase, keď hudba stíchla a ľudia si držia odstup, z Petrových fotiek stále znie neha a blízkosť," doplnila Andrea Křístek Kozárová.

Peter Konečný sa venuje aj portrétovej fotografii. Známy je tiež ako textár (napr. skupina Polemic), podieľal sa na charitatívnom projekte Veľkí herci spievajú malým deťom. Ako basgitarista pôsobil v zoskupeniach Stará Jedáleň, Také Oné, príležitostne s kontrabasom vystupuje aj dnes.

"Pri mojom fotení nahota nie je cieľom a často vôbec nie je zobrazená. Odhalenie je tu prostriedkom výrazového oslobodenia. Šaty z vás už niekoho robia, už sa správate ako v šatách a prispôsobujete sa im. Ja hľadám v nahote slobodu duše a primárnu nefalšovanú emóciu. Je rovnako (ne)dôležitá ako grécke olivy, syr a hrozno, čo sú vždy počas fotenia na stole," prezradil Peter Konečný.

Komentáre