Štýl

Rómske deti z Divých makov roztancujú centrum Bratislavy

"Program ponúkne hudbu a spev, tanec, divadelné predstavenie i diskusiu o budúcnosti rómskej mládeže na Slovensku, o ktorej budú hovoriť úspešní lídri Divých makov."

TASR, 2. augusta 2024 13:19
Snímka z galaprogramu pri príležitosti 18. výročia vzniku občianskeho združenia Divé maky na Hviezdoslavovom námestí 19. augusta v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian
Bratislava 1. augusta (TASR) - Rómsky temperament a viacero inšpiratívnych príbehov prinesie do centra Bratislavy galaprogram občianskeho združenia (OZ) Divé maky. Oslava talentu rómskych detí sa uskutoční v sobotu 10. augusta od 18.00 h na Hviezdoslavovom námestí, kde mladí rómski štipendisti predvedú výsledok svojej práce.

Program ponúkne hudbu a spev, tanec, divadelné predstavenie i diskusiu o budúcnosti rómskej mládeže na Slovensku, o ktorej budú hovoriť úspešní lídri Divých makov. "Prostredníctvom tejto neziskovej kultúrnej aktivity chceme priblížiť obyvateľom krásu rómskeho umenia, prispieť k búraniu stereotypov a predsudkov voči Rómom, zvyšovať toleranciu a dať priestor nadaným rómskym deťom spoločne s profesionálnymi rómskymi umelcami odprezentovať svoje zručnosti," hovorí Barbora Mistríková z OZ Divé maky. Prízvukuje, že rómska kultúra a umenie je dôležitou súčasťou našej histórie aj súčasnosti. "Preto je významným prvkom stimulovania rozvoja kultúrneho života v Bratislave," dodala.

Súčasťou galaprogramu bude divadelné predstavenie nadaných detí z Divých makov pod vedením režisérky Nadi Uherovej, viac ako dvojhodinová zmes hudby, spevu a tanca pod taktovkou primášky Barbory Botošovej. Návštevníci podujatia si budú môcť pozrieť aj sprievodnú výstavu výtvarných diel, ktoré pod vedením výtvarníčky Kataríny Slaninkovej vytvorili talenty z Divých makov. V rámci diskusie s mladými rómskymi lídrami a absolventmi štipendijného programu odznejú ich zážitky z delegácie do Bruselu a informácie o ďalších plánovaných líderských aktivitách.


Komentáre