Štýl

Príbehy Trnavského kraja budú propagovať risografie 15 autorov

"Najčastejšími motívmi v súťaži boli vodné mlyny na Malom Dunaji, Smolenický zámok, kláštor Katarínka či Kostol svätej Margity Antiochijskej v Kopčanoch."

TASR/Webmagazin.sk, 2. marca 2021 13:45
Na archívnej snímke pohľad na vežu Smolenického zámku. Foto: TASR - Lukáš Grinaj
Trnava 2. marca (TASR) – Spolu 166 autorov a kolektívov s 366 prácami sa zúčastnilo na výtvarnej súťaži návrhov risografík pre Krajskú organizáciu cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj. Z nich odborná porota vybrala 15 návrhov, ktoré ilustrujú zaujímavosti a príbehy regiónov. Po vytlačení si ich bude možné zakúpiť v turistických informačných kanceláriách v Trnave, Piešťanoch, Dunajskej Strede a Holíči, informoval o tom predseda KOCR a podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Pavol Kalman.

Cieľom súťaže bolo vytvoriť signovanú autorskú kolekciu diel vytvorených ľubovoľnou technikou a vytlačených technikou risografie v limitovanom počte do 200 kusov. Tematicky mali návrhy zobrazovať turisticky atraktívne miesta z okolia Hlohovca, Piešťan, Trnavy, Záhoria a Žitného ostrova. "Počas pandémie sa snažíme využívať rôzne formy propagácie regiónu ako turistickej destinácie. Vyhlásením súťaže na tému Trnavský kraj príbehov sme zároveň podporili ľudí v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Potešil nás veľký počet súťažiacich a súťažných návrhov, ako aj ich vysoká umelecká kvalita," uviedol Kalman. Každý z vybraných autorov bude ohodnotený finančnou odmenou.

Najčastejšími motívmi v súťaži boli vodné mlyny na Malom Dunaji, Smolenický zámok, kláštor Katarínka či Kostol svätej Margity Antiochijskej v Kopčanoch. Často vyobrazené boli aj príbehy Ludwiga van Beethovena, víly Ilony, Moravianskej venuše či piešťanského barlolámača. Výtvarné techniky variovali od jednoduchých kresieb, akvarelov, koláží a upravených fotografií až po profesionálnejšie grafiky. Verejnosti k dispozícii budú diela Veroniky Barrera s názvom Civitas Trnava, Piešťany Annamárie Digoňovej, Symboly Trnavského kraja Mila, Lina a Vesna na dovolenke autorky Michaely Dunajskej, Kúpalisko Pác Klaudie Grancovej, Príbeh lásky dvoch sôch, barlolámača a Moravianskej venuše Sáry Hozzánkovej. Porota vybrala aj Kostolík pri Kopčanoch Patrika Knoblicha, prácu Enem pro nás a naše deti Dávida Pograna, Skalica a radostní ľudia, ktorí ju objavujú od Daniela Rerka a ďalšie. Práce si možno pozrieť na stránke Kraj zážitkov na sociálnej sieti.

Komentáre