Štýl

Paličkovanú čipku na kraslice posiela A. Kanoczová až do Thajska

"I keď ide o drobné výtvory, na vytvorenie jednotlivej čipky je potrebné použiť až 18 či 26 párov paličiek."

TASR, 4. apríla 2021 19:02
Na snímke kraslice, vzory ktorých posiela Kanoczová i do Thajska. Foto: TASR Jana Ďurašková

Vytváraniu vlastných motívov paličkovanej čipky na základe tradičných slovenských vzorov sa Andrea Kanoczová z Humenného venuje už desaťročie. Aj vďaka pandémiou podmienenej akcii Srdíčko pro zdravotníky, realizovanej v Českej republike, ich začala "prekresľovať" na papier a v súčasnosti je autorkou niekoľkých ucelených kolekcií návodov na veľkonočné kraslice. Ako uviedla pre TASR, posielala ich už aj do Thajska.

"Túto Veľkú noc sú vzory inšpirované takzvanou piešťanskou čipkou z okolia Krakovian alebo tylovou čipkou z Krajného. Ďalšiu skupinu tvoria čipky z Hontu, zo Šoporne, Šariša a z liptovských čepcov. Doslova som nimi vajíčka obliekla," predstavila svoju aktuálnu tvorbu Kanoczová s tým, že i tentoraz zachovala pri jednotlivých čipkách tradičnú regionálnu farebnosť. V jej kraslicovom vzorkovníku, ktorý našiel ohlas i v zahraničí, sa nachádzajú aj vzory vytvorené v rokoch 2017 až 2020. Prezentovala sa nimi aj na tradičnom predveľkonočnom podujatí Vihorlatského múzea Karpatská kraslica.



I keď ide o drobné výtvory, keďže návody ponúka Kanoczová na slepačie vajcia, na vytvorenie jednotlivej čipky je potrebné použiť až 18 či 26 párov paličiek. "Vzory sú malé, je to prácnejšie," povedala absolventka akreditovaného kurzu navrhovania čipiek realizovaného všeobecno-vzdelávacím spolkom umeleckých remesiel v Prahe, pričom pripomenula, že paličkovaná čipka ako zdobenie veľkonočných kraslíc nie je slovenskou tradíciou. "Myslím si však, že dnešná doba potrebuje aj iný pohľad na klasický slovenský folklór. Potrebujeme 'to tradičné' predstaviť mladej generácii netradične, aby k tomu získala vzťah," uzavrela.

Komentáre