Štýl

Osobnosťou slovenskej fotografie je Stano, Fotografom roka 2022 Mravec

"Vyhlasovateľmi ocenenia sú Združenie slovenských profesionálnych fotografov, SEDF/OZ FOTOFO, Vysoká škola výtvarných umení a Festival OFF."

TASR, 19. januára 2023 11:29
Snímka z výstavy jedného z najvýznamnejších súčasných slovenských fotografov Tona Stana v galérii White & Weiss v Bratislave 12. októbra 2020. Foto: TASR Dano Veselský

V priestoroch Stredoeurópskeho domu fotografie (SEDF) v Bratislave sa v stredu uskutočnilo odovzdávanie ocenenia Osobnosť slovenskej fotografie 2022. Jeho laureátom je Tono Stano (1960), ktorý patrí k fotografom tzv. Slovenskej novej vlny.

"Fotografuje akty plné dynamiky a erotiky, zábery dômyselne inscenuje, pracuje s iróniou a ´nadsázkou´. Roky pracuje s karlovarským filmovým festivalom, kde fotografuje hlavné filmové hviezdy," približujú laureáta vyhlasovatelia ocenenia.

Tono Stano je absolventom bratislavskej Strednej umelecko-priemyslovej školy a Katedry fotografie na pražskej FAMU. Realizuje viacero samostatných a skupinových výstav na Slovensku i v zahraničí.

Porota, ktorá pracovala v zložení Martin Kleibl, Jozef Sedlák (obaja z OZ Stredoeurópsky dom fotografie), Jana Hojstričová (VŠVU), Judiga Csáderová (Združenie slovenských profesionálnych fotografov) a Dušan Kochol (Festival_OFF), rozhodla aj o laureátovi ďalšieho ocenenia za rok 2022.
Snímka z výstavy jedného z najvýznamnejších súčasných slovenských fotografov Tona Stana v galérii White & Weiss v Bratislave 12. októbra 2020. Foto: TASR Dano Veselský

Titul Fotograf roka udelila filmárovi, kameramanovi a fotografovi zameranému na dokumentárnu tvorbu Jurajovi Mravcovi (1987). Ocenila jeho súbor a viacročnú dokumentáciu tragických udalostí na Ukrajine. "Špecializuje sa na dokumentáciu extrémnych situácií, vojnových konfliktov, prírodných katastrof, silno pracuje s ľudským a spoločenským aspektom týchto udalostí," dodávajú vyhlasovatelia.
Na snímke si Juraj Mravec preberá ocenenie v kategórii fotožurnalistika - Najlepšia fotografia v súťaži Novinárska cena 2015 v Bratislave 16. mája 2016. Foto: TASR Michal Svítok

Juraj Mravec študoval fotografiu na strednej odbornej umeleckej škole a neskôr film a fotografiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Za svoju prácu získal viacero ocenení. Je členom Asociácie slovenských kameramanov.

Vyhlasovateľmi ocenenia sú Združenie slovenských profesionálnych fotografov, SEDF/OZ FOTOFO, Vysoká škola výtvarných umení a Festival OFF.

Komentáre