Štýl

Noc múzeí a galérií na hrade v Kežmarku bude aj o reštaurovaní

"Program sa začne o 18. hodine, keď návštevníkom prezradíme tajomstvá kežmarskej histórie, budú mať jedinečnú príležitosť oboznámiť sa s prácou reštaurátorky obrazov, priblížilo múzeum. "

TASR, 12. mája 2023 14:52
Na snímke stánky nádvorie hradu v Kežmarku. Foto: TASR - František Iván

Do Noci múzeí a galérií sa aj tento rok zapojí Kežmarský hrad. Z Múzea v Kežmarku informovali, že v sobotu 13. mája čakajú na návštevníkov zaujímavé prednášky aj netradičná nočná prehliadka hradného areálu.

"Program sa začne o 18. hodine, keď návštevníkom prezradíme tajomstvá kežmarskej histórie, budú mať jedinečnú príležitosť oboznámiť sa s prácou reštaurátorky obrazov. Dozvedia sa aj taje reštaurátorského procesu, ktorý okrem umeleckého talentu musí zahŕňať aj veľké vedomosti z oblasti chémie a ďalších exaktných vedeckých odborov," priblížilo múzeum.

Riaditeľka múzea Erika Cintulová v tejto súvislosti uviedla, že reštaurovanie je svojím spôsobom aj detektívna práca. "Reštaurátor odkrýva zabudnuté aj stratené príbehy umeleckých artefaktov. Prednášku pod názvom 'Odkrývanie tajomstva obrazu' návštevníkom prednesie Ludmila Zozuľáková z Košíc. Po jej ukončení bude pre prítomných pripravené aj netradičné dobové pohostenie - pivová medovina a Thökölyho sušienky," doplnila s tým, že každoročne sa počas Noci múzeí a galérií snažia verejnosti prezentovať aj časť odbornej práce múzejníkov.

uje Program pokračo 20. hodine špeciálnou prednáškou "Vo svetle noci" o problematike svetelného znečistenia, ktorej lektorom bude Igor Kudzej. Následne po 21. hodine sa môže verejnosť zúčastniť na prehliadke Kežmarského hradu pri svetle sviečok. Návštevníci sa budú môcť okrem iného dozvedieť, kde bola rytierska sieň, jedáleň či spálne. "Svoje dávne tajomstvá vyrozprávajú aj zachované fresky," uzatvára Cintulová.






Komentáre