Štýl

Nitra si pripomenie udelenie kráľovských mestských výsad

"Nitre ich 2. septembra 1248 udelil uhorský kráľ Belo IV. , podľa tradície z vďaky za záchranu pred Tatármi."

TASR, 26. augusta 2022 10:43
Nitriansky hrad, najvýraznejšia a najcennejšia pamiatka Nitry, je sídlom nitrianskeho biskupstva. Foto: TASR Henrich Mišovič

Nitrania si 1. septembra opäť pripomenú udelenie kráľovských mestských výsad. Nitre ich 2. septembra 1248 udelil uhorský kráľ Belo IV., podľa tradície z vďaky za záchranu pred Tatármi.

Tento významný moment v dejinách mesta pripomenie podujatie Kráľovská Nitra. Konať sa bude 1. septembra na Vŕšku. "Výber lokality nie je náhodný, pretože ide o najstaršie doložené námestie v Nitre, ktoré má svoj uzavretý štvorcový charakter. Od deviatej hodiny chceme Vŕšok symbolicky zmeniť na malé stredoveké mestečko," uviedol nitriansky viceprimátor a zároveň spoluorganizátor podujatia Daniel Balko.

Hlavnou súčasťou programu bude dobový jarmok, na ktorom sa môžu návštevníci zoznámiť s historickými remeslami. Dobovú atmosféru doplnia historické skupiny, ktoré sa venujú obdobiu 13. storočia. Popoludní, o 14. hodine sa začne historický sprievod, ktorý prejde pešou zónou až na Vŕšok. "Bude v ňom aj župan, ktorý symbolicky prinesie rozhodnutie kráľa o udelení mestských výsad. Takže sa pokúsime spraviť aj malú rekonštrukciu odovzdávania výsad, pri ktorej ich chceme prečítať a vysvetliť, v čom bol ich význam," povedal Balko.
Historickým stredovekým trhom s remeselníkmi, predajcami, mešťanmi, mestskou strážou a kupcami si Nitrania v nedeľu 2. septembra 2018 pripomenuli 770. výročie udelenia kráľovských výsad svojmu mestu. FOTO TASR - Henrich Mišovič Foto: TASR - Henrich Mišovič

Po slávnostnom akte sa bude konať stredoveká hostina. "Bude to rekonštrukcia hodovania s účasťou najvyššej uhorskej aristokracie. Bude komentovaná, aby sme vysvetlili, kto kde mohol sedieť, čo jedol a aký bol v tej dobe protokol. Okrem toho historické skupiny predvedú svoje odevy a výzbroj aj s ukážkou menšej bitky. Bude tam aj prezentácia stredovekých bábok, marionet. Pre deti je pripravené jazdenie na koni, sokoliari a po celý čas sa budú konať ukážky dobovej kuchyne," uviedol Balko.

Udelenie kráľovských mestských výsad malo podľa jeho slov veľký význam pre ďalší rozvoj Nitry. Belo IV. oslobodil nitrianskych kupcov od platenia trhových poplatkov a mýt, mestu povolil ďalší pravidelný týždenný trh a mešťanom dal právo spravovať si vlastný mestský život volenými zástupcami. Nitra tak získala podobné výsady, aké mal napríklad Stoličný Belehrad.


Komentáre