Štýl

Národná cena za dizajn 2020 pozná svojich víťazov

"Cieľom organizátorov bolo rozdeliť ocenenie na viacero kategórií, vďaka čomu už nesúťažili napríklad knihy s mobilnými aplikáciami či reklamnými kampaňami."

TASR, 14. decembra 2020 11:38
Snímka zo sprístupnenia výstavy Národná cena za dizajn 2020 v Hurbanových kasárňach v Bratislave 27. novembra 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

V poradí 17. ročník prestížnej prehliadky slovenského dizajnu Národná cena za dizajn (NCD) 2020 pozná svojich víťazov. Držiteľov ocenenia za najlepší komunikačný dizajn rokov 2018 a 2019 vyhlásili vo štvrtok (10. 12.) počas online "galastreamu", spolu odovzdali 15 cien a sedem špeciálnych uznaní. TASR o tom informoval PR manažér Marián Tesák.

"Množstvo ocenených reflektuje rekordný počet prihlásených projektov a výraznú zmenu, ktorou NCD tento rok prešla," hovorí dizajnér Boris Meluš, tohtoročný kurátor ocenenia. Cieľom organizátorov bolo rozdeliť ocenenie na viacero kategórií, vďaka čomu už nesúťažili napríklad knihy s mobilnými aplikáciami či reklamnými kampaňami.
Združenie čierne diery dostalo národnú cenu za dizajn už druhý krát. Ocenená ružová kniha Čierne diery je cestou po zabudnutých a chátrajúcich pamiatkach naprieč Slovenskom. Hnedá kniha Stratená Bratislava je ručne zviazanou zbierkou 30 grafík zbúraných alebo ohrozených pamiatok Bratislavy od Daniely Olejníkovej. Foto: Matej Hakár

Ocenenie získala napríklad vizuálna identita ombudsmanky, knihy Čiernych dier či písmo na uličných tabuľkách. Bodovali aj autori kampane k medzinárodnému festivalu animovaného filmu Fest Anča 2018.

Ceny pre osobnosti dizajnu získali Pavol Bálik, Andrej Barčák a Andrej Čanecký. Cena za dlhodobý kultúrny prínos v oblasti dizajnu patrí Karolovi Rosmánymu.

"Tento ročník NCD 2020 nám priniesol také isté výzvy ako iným organizátorom, od neistoty financovania cez neustály posun termínov výstavy po zrušenie tradičného večera, na ktorom oslavujeme ocenené diela a ich autorky a autorov. Priniesol nám však aj radosť z množstva a kvality prihlásených projektov. Za túto nádej ďakujem všetkým, ktorí poslali svoje diela do súťaže," uviedla k 17. ročníku súťaže Mária Rišková, riaditeľka Slovenského centra dizajnu, ktoré je spolu s Ministerstvom kultúry SR vyhlasovateľom NCD.
Národnú cenu za dizajn 2020 dostal aj merch medzinárodného festivalu animovaných filmov pre dospelého diváka Fest Anča od Ivany Palečkovej. Foto: Facebook Fest Anca

Nielen ocenené práce si verejnosť môže pozrieť na výstave Národná cena za dizajn 2020 – Komunikačný dizajn, ktorá je otvorená v Hurbanových kasárňach v Bratislave do konca januára s prestávkou počas obdobia Vianoc a Nového roka.


Komentáre