Štýl

Na Hommage á Marián Varga vystavujú českí a slovenskí fotografi

"Hommage á Marián Varga je veľkolepá výstava, umelecké a reportážne fotografie od najznámejších českých a slovenských fotografov prezentuje na ploche 1600 štvorcových metrov."

TASR, 31. októbra 2022 11:54
Výstava prezentuje fotografie, na ktorých významného hudobného skladateľa a inštrumentalistu v rozmedzí od 60. rokov 20. storočia až do roku 2017 zaznamenávalo 75 českých a slovenských autorov. Foto: TASR Martin Baumann

Výstavu s názvom Hommage á Marián Varga otvorili v piatok v bratislavskom múzeu Danubiana. Prezentuje fotografie, na ktorých významného hudobného skladateľa a inštrumentalistu v rozmedzí od 60. rokov 20. storočia až do roku 2017 zaznamenávalo 75 českých a slovenských autorov. Výstava sa koná v rámci 32. ročníka festivalu Mesiac fotografie. Potrvá do 29. januára 2023.

"Od konca 60. rokov minulého storočia až do roku 2017 patril bezpochyby k najvýraznejším osobnostiam slovenskej hudobnej scény a celého kultúrneho života," uviedol k Vargovi spolukurátor výstavy a riaditeľ múzea Danubiana Vincent Polakovič. Pripomína, že v tomto roku uplynie päť rokov od chvíle, keď nás tento umelec, bohém a intelektuál navždy opustil. "Svojím životom a tvorbou ovplyvnil tisíce milovníkov a obdivovateľov bítovej hudby viacerých generácií nielen v Československu, ale možno povedať v celej strednej Európe," podčiarkol s tým, že Varga fascinoval ľudí nielen na stovkách odohraných koncertov, ale aj na vernisážach či iných spoločenských podujatiach.

Výstava prezentuje fotografie, na ktorých významného hudobného skladateľa a inštrumentalistu v rozmedzí od 60. rokov 20. storočia až do roku 2017 zaznamenávalo 75 českých a slovenských autorov. Foto: TASR Martin Baumann

"Jeho meno zostane navždy späté predovšetkým s koncertnou činnosťou skupiny Collegium Musicum, množstvom vydaných LP platní a spoluprácou s najrešpektovanejšími hudobníkmi, spisovateľmi, básnikmi, filmármi, výtvarníkmi a ďalšími umelcami, ktorí u nás pôsobili posledných 50 rokov," konštatuje spolukurátor výstavy, ktorá dokazuje, že Vargova osobnosť k sebe priťahovala davy fanúšikov a obdivovateľov jeho hudby a lákala tiež množstvo fotografov. "Tí si nenechali ujsť príležitosť a možnosť ho nielen osobne spoznať, ale predovšetkým umelecky a dokumentárne zachytiť momenty jeho majstrovskej umeleckej kreativity a hudobnej ekvilibristiky," dodal.

Hommage á Marián Varga je veľkolepá výstava, umelecké a reportážne fotografie od najznámejších českých a slovenských fotografov prezentuje na ploche 1600 štvorcových metrov. "Fotografi Tibor Borský, Peter Procházka, Juraj Bartoš, Ľuba Lauffová, Vladimír Yurkovič, Ľubo Stacho a mnohí ďalší sú zárukou nielen vysokej kvality, ale aj umeleckej výpovede zaznamenávajúcej danú dobu," dodáva Polakovič.
Na snímke návštevníci si prezerajú fotografie českých a slovenských fotografov, vrátane fotoreportérov TASR počas výstavy s názvom Hommage á Marián Varga, ktorú otvorili v bratislavskom múzeu Danubiana v piatok 28. októbra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Na výstave nechýbajú fotografie od fotoreportérov Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). "Mariána Vargu som fotografoval prvýkrát v roku 2007 v Banskej Bystrici počas štartu jeho turné s Moyzesovým kvartetom. Už vtedy ma jeho hudba zaujala originálnosťou jemu vlastnou. Ako človek mi pripadal veľmi skromný, napriek tomu, aká to bola osobnosť slovenskej hudby," povedal vedúci obrazovej redakcie TASR Michal Svítok. "Teší ma, že si kurátori výstavy vybrali viacero fotografií z archívu TASR. Svedčí to aj o jej význame pre spoločnosť a jej úlohe dokumentaristu významných okamihov a osobností Slovenska," uzavrel.





Komentáre