Štýl

Na cenu za najlepší komunikačný dizajn je nominovaných 43 projektov

"Sedemčlenná porota, ktorú tvorili odborníci zo Slovenska, Česka, Ukrajiny a Poľska, vybrala 149 diel na výstavu a z nich 43 nominovaných v desiatich kategóriách."

TASR, 14. júla 2022 10:50
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Národná cena za dizajn (NCD) 2022 predstavuje nominácie za najlepší komunikačný dizajn. Do 19. ročníka najväčšej prehliadky slovenského komunikačného dizajnu sa prihlásilo 380 diel. "Počet prihlásených prác takmer atakoval rekord z posledného ročníka. Kvalita prihlásených prác bola veľmi vysoká. Štandardne najviac prihlásených projektov bolo v kategórii Knihy a publikácie," hovorí Ondrej Gavalda, kurátor aktuálneho ročníka NCD, ktorej vyhlasovateľom je Slovenské centrum dizajnu (SCD) spolu s Ministerstvom kultúry SR.

"Porota bola v procese hodnotenia veľmi prísna, postup do druhého kola nebol žiadnou samozrejmosťou," dodáva Gavalda, člen medzinárodnej odbornej poroty, ktorá počas dvoch dní (7. - 8. 7.) posudzovala v Hurbanových kasárňach 162 prác v 11 kategóriách komunikačného dizajnu.

Sedemčlenná porota, ktorú tvorili odborníci zo Slovenska, Česka, Ukrajiny a Poľska, vybrala 149 diel na výstavu a z nich 43 nominovaných v desiatich kategóriách - kampaň, identita, knihy a publikácie, digitál, animácia a video, priestor, písmo, obal a objekt, plagát a vizuál, študentský dizajn. V oblasti Nové horizonty sa porota, ktorú tvorili Ondrej Gavalda, Mykola Kovalenko, Věra Marešová, Adam Marčan, Filip Tofil, Kristína Bartošová, Bohuslav Stránský a dvaja externí poradcovia Peter Nosáľ a Ján Filípek, rozhodla nominácie neudeliť. "Do kategórie Nové horizonty postúpili tento rok štyri projekty. V konfrontácii s kvalitatívnou úrovňou prác nominovaných v ostatných kategóriách sme sa rozhodli neudeliť žiadnu nomináciu v tejto kategórii," uviedol Nosáľ.

"Všetky nominované práce podrobnejšie predstavíme verejnosti na našich sociálnych sieťach, každý týždeň po kategórii," informovala TASR Zuzana Böhmerová, koordinátorka NCD 2022.

Prezentáciu diel finalistov otvoria 5. októbra v Galérii dizajnu Satelit. Mená ocenených vyhlásia 18. októbra na slávnostnom galavečere v bratislavskom Divadle Nová scéna.

Komentáre