Štýl

Mesiac fotografie bude o prírode a duši

"Dvom hlavným témam sa bude venovať v sekciách Svetové prírodné dedičstvo a Vojdi do prázdna."

TASR, 3. októbra 2024 13:30
Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

November bude patriť v Bratislave fotografii. Organizátori 34. ročníka Mesiaca fotografie avizujú, že tematicky bude festival zameraný na prírodné dedičstvo a duševné zdravie. Dvom hlavným témam sa bude venovať v sekciách Svetové prírodné dedičstvo a Vojdi do prázdna.

"O svetovom prírodnom dedičstve musíme hovoriť neustále, možno viac než o kultúrnom dedičstve. Bez uchovania prvého nemôže byť druhé. Preto sme za centrálnu tému 34. ročníka Mesiaca fotografie zvolili tému ochrany biodiverzity, podporu väčšej citlivosti voči dôsledkom klimatickej zmeny," hovorí riaditeľ Mesiaca fotografie Václav Macek. Dodáva, že skladbu tohto programového bloku postavili nielen na apokalyptických dôsledkoch antropocénu, ale zahrnuli aj diela autorov, ktorí prebúdzajú u diváka povedomie a schopnosť údivu nad zázrakmi prírody.

Riaditeľ festivalu komentoval aj tému duševného zdravia, ktorej je určená sekcia Vojdi do prázdna. "Reaguje na dnes čoraz citeľnejší spoločenský problém. Našou ambíciou je vyvolať pocit spolupatričnosti s tými, ktorí prechádzajú podobnými problémami ako hrdinovia autorov," objasnil Macek.

Na tému duševného zdravia odkazuje aj festivalový plagát, fotografia Alexandry Keselicovej zo série Inkurzie, ktorú pripravila s fotografkou Lenou Jakubčákovou v roku 2022 pre galériu Koniareň v Trebišove. Pochádza zároveň z rozsiahlejšieho cyklu (s pracovným názvom Rusínsky popart), v ktorom sa Keselicová venuje archívu po svojom otcovi Jozefovi Keselicovi a jeho špecifickému umeleckému potenciálu.

34. Mesiac fotografie sa začne 4. novembra. V hlavnom meste bude otvorených 28 výstav, ktoré doplnia výstavy slovenských fotografov v Budapešti, vo Viedni či v Berlíne. Festival, ktorý organizuje Stredoeurópsky dom fotografie, doplnia sprievodné podujatia - súťaž fotografických kníh, workshopy, diskusie, masterclassy, prezentácie nových fotografických publikácií a filmové projekcie.

Komentáre