Štýl

SNG: Téma SNP mala v našom umení roky výsadné postavenie

"Alexandra Kusá sa v prednáške sústredí na obdobie po vojne - na prvých desať rokov, keď sa ustálil vizuálny kánon spojený s jej prezentáciou, spresňuje galéria."

TASR, 26. augusta 2024 13:10
Snímka z výstavy v Slovenskej národnej galérii. Foto: TASR Dano Veselský

Téma Slovenského národného povstania (SNP) mala v našom umení roky výsadné postavenie. "Zrodila sa v reakcii na vojnu, stala sa symbolom víťazstva, bola výrazom národnej emancipácie, aby nakoniec skĺzla do propagandy a klišé," uvádza Slovenská národná galéria (SNG) v pozvánke na prednášku, ktorá sa uskutoční na nádvorí galérie v utorok 27. augusta so začiatkom o 18.00 h. Vstup je voľný.

"Alexandra Kusá sa v prednáške sústredí na obdobie po vojne - na prvých desať rokov, keď sa ustálil vizuálny kánon spojený s jej prezentáciou," spresňuje galéria s tým, že v centre záujmu budú prvé diela, ale aj rôzne motivácie ich vzniku, ako i prezentácia diel a ich muzeologizácia v domácom kontexte. "Nevyhnutnou, priam rovnocennou súčasťou uvažovania nad témou je spojenie politiky a umenia, teda opis dôvodov a spôsobu ideologického využívania a zneužívania tejto témy," uzatvára SNG.

Komentáre