Štýl

Festival Amplión prinesie do Banskej Štiavnice pouličné umenie

"Unikátne medzinárodné divadlo CIRCUS CARAVANA na podporu ukrajinských odídencov bude mať slovenskú premiéru na Festivale AMPLIÓN. "

TASR, 5. septembra 2024 13:16
Unikátne medzinárodné divadlo CIRCUS CARAVANA na podporu ukrajinských odídencov bude mať slovenskú premiéru na Festivale AMPLIÓN! Foto: Anna Šolcová

Ulice a kaviarne Banskej Štiavnice už o dva týždne ožijú tým najlepším pouličným umením z krajín Európskej únie. Motto tohtoročného Festivalu AMPLIÓN reflektuje súčasnú spoločenskú situáciu a znie: „Zbližovať je umenie!“. Jedným z projektov, ktorý tento leitmotív dokonale odráža, je medzinárodný projekt ICEBREAKING a jeho pouličné divadlo CIRCUS CARAVANA. Je reakciou na vojnu na Ukrajine, utečeneckú krízu a hlavne – upadajúcu ochotu domácich pomáhať odídencom. Toto unikátne divadlo bude mať slovenskú premiéru!

„Je to spoločný projekt divadiel z krajín V4, ktorým sa snažíme v divákoch rozvíjať empatiu a súcit. Robíme to však s humorom a nadhľadom, každý si v ňom vie nájsť svoje. V Poľsku, Maďarsku a Česku sme zaznamenali výborné ohlasy a tešíme sa, že konečne inscenáciu odpremiérujeme aj u nás. Veríme v silu divadla a umenia. Ak sa chceme navzájom pochopiť, toto je najlepšia cesta,“ vraví riaditeľ Ansámblu nepravidelného divadla, ktoré je slovenským lídrom projektu, Ján Fakla.

Okrem slovenského AND n.o. je partnerom medzinárodnej spolupráce aj jedno z najuznávanejších profesionálnych poľských súborov Teatr KTO, české kabaretné divadlo KRVIK TOTR a maďarská skupina nového cirkusu Firebirds. Umelci spolupracujú tiež s nezávislým ukrajinským umeleckým súborom, ktorý pracuje v oblasti multimediálneho divadla WE: MEDIA THEATER. CIRCUS CARAVANU uvidia návštevníci Festivalu AMPLIÓN bezplatne a môžu sa tešiť aj na skutočne akrobatické kúsky!
Unikátne medzinárodné divadlo CIRCUS CARAVANA na podporu ukrajinských odídencov bude mať slovenskú premiéru na Festivale AMPLIÓN! Foto: Anna Šolcová

„Náš AMPLIÓN je angažovaný festival, a tak program vždy zostavujeme aj s ohľadom na aktuálne témy, ktorými žije spoločnosť. Okrem projektu CIRCUS CARAVANA čaká divákov 21 pestrých programov od pouličného divadla, cez koncerty, či diskusie. Veľmi sa však teším, že sa nám podarilo do programu získať aj jedno z najlepších českých divadiel – Divadlo Na zábradlí, ktoré zahrá hru / bestseller Patrika Ouředníka Europeana. Lístky sa rýchlo míňajú, v predpredaji ich ponúkame za zvýhodnené ceny,“ dodáva dramaturgička Festivalu AMPLIÓN Jana Mikitková.

Pre nadšencov kabaretu majú organizátori prekvapenie. Po prvý raz na Slovensku v Banskej Štiavnici vystúpi aj svetovo uznávaný taliansky umelec Ennio Marchetto.

„Podľa mňa je to najväčšia TOP-ka festivalu. Ide o kabaretnú one-man show svetovo uznávaného umelca, ktorý ponúkne hodinovú smršť neskutočnej zábavy – nespútanej a bláznivej,“ uzatvára Ján Fakla, ktorý je zároveň producentom Festivalu AMPLIÓN.
Foto:

Komentáre