Štýl

Sedem malinových tipov: Neuveríte, na čo všetko sa dajú použiť

"Maliny poznáme ako zdravé ovocie, chuť ktorého si užívame najmä v lete. To však nie je všetko, čo o nich musíte vedieť. Začítajte sa a my vám prezradíme o ich blahodárnych účinkoch viac."

Diana Vaculová, 6. augusta 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský


Maliny v zime zoženiete len ťažko, a preto by ste si ich teraz, počas leta, mali vychutnávať naplno. Taktiež by ste mali využiť všetky ich funkcie. Že neviete, ako vám môžu vlastne pomôcť? Nevadí. My vám prinášame sedem tipov, vďaka ktorým objavíte ich skutočné čaro. Inšpirujte sa spolu s nami.

Malinové pery


Maliny majú nádhernú arómu. Keď si ich prstom rozotriete po perách, nielen, že im dodáte krásnu farbu, ale aj vôňu. Navyše, ak ich rozdrvíte a nanesiete na vaše ústa, budú mať účinky peelingu, vďaka čomu budú vaše pery jemnejšie. Takže budete mať práve vďaka malinám tie najchutnejšie a najkrajšie pery v okolí, už ich len zbozkávať.

Krásne nechty


Mnoho žien trápia problémy s nepevnými, lámajúcimi sa nechtami. Možno ešte neobjavili tajomstvo malín. Stačí, ak ich rozdrvíte a šťavu z nich zmiešate s olivovým olejom. Vaše nechty si dôkladne odlakujte a ruky ponorte do tejto hmoty. Rovnaký proces zopakujte aj na druhý deň. Vďaka jedinečným vitamínom, ktoré maliny obsahujú, budú vaše nechty oveľa pevnejšie a zdravšie. To isté platí, aj ak ste mali umelé nechty, vďaka malinám sa dokonale a rýchlo zotavia.

Čisté póry


Z malín si môžete vytvoriť aj účinnú masku na vašu pleť. Stačí, ak k nim pridáte olivový olej alebo vajíčkový bielok a efekt bude ohromujúci. Vaša pleť sa ihneď zbaví čiernych bodiek. Maliny však slúžia aj ako prevencia, takže sa môžete preventívne chrániť proti problémom s pokožkou.
Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Pokožka ako bábätko


Maliny slúžia ako celý zdroj vitamínov pre vaše telo aj pre vašu pleť. Hlavne biotín, ktorý obsahujú. Čudovali by ste sa, s čím všetkým vám môžu pomôcť. Jeden poldecák malinovej šťavy denne a vaša pleť sa zbaví akné, vrások či zápalových ochorení pokožky. Okrem toho, maliny slúžia aj ako perfektná prevencia proti rakovine. O dôvody viac vychutnať si ich konzumáciu.

Plody aj listy


Väčšina z nás pravdepodobne nekonzumuje, ani inak nevyužíva listy z malín, to je však obrovská chyba. Majú totiž neuveriteľný význam pre naše telo, najmä z medicínskeho hľadiska. Prečisťujú obličky, pomáhajú s odvodňovaním, uľavujú pri ťažkostiach so srdcom. Jediné, čo musíte spraviť, je vypiť z nich odvar. Ten pripravíte tak, že listy zalejete teplou, no nie vriacou vodou a počkáte, kým sa vylúhujú. Potom sa týmto nápojom už len oblejete na konci vášho sprchovania a bez ďalšieho zmývania ho necháte voľne stiecť.

Koniec spáleninám


Okrem opaľovacích krémov by ste určite mali vyskúšať aj účinky malín. Prečo? Obsahujú kyselinu ellagovú, ktorá vás chráni pred úpalom či spálením pokožky. Taktiež dokonale bojuje s UV žiarením, takže pôsobí ako vnútorný opaľovací krém. To však nie je všetko. Táto kyselina je zodpovedná aj za omladzovanie pleti, ak teda chcete, aby ste vyzerali stále mlado, stačí, ak jej účinky využijete aj počas roka. A to tak, že budete konzumovať vitamíny s výťažkami z malín. Účinky môžete pozorovať už po prvom mesiaci!

Doprajte si kúpeľ


Nazbierajte si aspoň za hrnček malín. Potom ich roztlačte a nalejte túto zmes do vane plnej vody. Ľahnite si a užívajte si dokonalú aromaterapiu. Okrem toho vám vaša pokožka zjemnie a prestane vysychať. Samozrejme, nezabudnite ani na vaše vlasy. Tie budú vďaka úžasným účinkom z malín krásne voňať a pôsobiť lesklejšie.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Top dvadsať babských rád pre krásu
Odborníčka radí: Ako si udržať krásny mejkap aj v lete
Krajšie bruško za 30 dní. Viete, ako na to?
Zvodné francúzske líčenie? S nami ho zvládnete za pár minút!
Púšťate sa do chudnutia? Toto rozhodne nevečerajte!
Ďalšia z radu bláznivých diét: Plast našitý na jazyk!

Komentáre